Veneţienii vor să scape de porumbei

Veneţienii vor să scape de porumbei

Autorităţile veneţiene vor lua măsuri împotriva porumbeilor care populează oraşul şi ameninţă sănătatea locuitorilor şi a turiştilor, dar şi aspectul clădirilor şi monumentelor, relatează agenţia de presă ANSA.

"Trebuie să facem mai multe pentru a scăpa de aceste păsări supărătoare", a declarat consilierul local Alberto Mazzonetto.

Mazzonetto, membru al Ligii Nordului, a spus că formaţiunea politică din care face parte va cere magistraţilor locali să ia măsuri cu privire la riscul îmbolnăvirii din cauza păsărilor.

Consilierul a menţionat şi punctul de vedere al corpului public local pentru cercetarea în domeniul sănătăţii - ULSS, care "a confirmat riscul de a contacta boli seriose transmisede păsări".

"ULSS a ridicat o alarmă clară, cerând acţiuni cu ţintă precisă care să includă chiar şi alerte în caz de pericol pentru locuitori şi turişti", a precizat ULSS, atenţionând asupra numărului mare de porumbei din Piaţa San Marco.

Porumbeii nu sunt doar purtători de boli, ci răspândesc şi căpuşe sau păduchi şi, în plus, produc daune moştenirii culturale a oraşului, se arată într-un raport.

"Păsările produc aproximativ o mie de tone de deşeuri pe an, provocând daune serioase monumentelor", potrivit raportului prezentat, ieri, de Mazzonetto.

Porumbeii zgârie clădirile şi ciugulesc piatra pentru a obţine calciul de care au nevoie pentru a digera hrana. Cel mai mare risc rămâne însă cel referitor la excrementele acestora, care au un conţinut ridicat de acid şi dizolvă piatra, infiltrându-se în fisurile sale microscopice. În timp, efectul acestui proces este vizibil, mai ales luând în considerare numărul mare de păsări care populează oraşul.

Vânzătorii de seminţe pentru păsări din Piaţă au făcut apel pentru a-şi proteja meşteşugul tradiţional, însă oficialii sunt dispuşi să plătească oricât pentru a-i convinge să părăsească locul.

Ca şi în alte oraşe europene, Veneţia a interzis oamenilor să hrănească porumbeii în orice parte a oraşului. Locuitorii oraşului s-au arătat de acord cu măsurile propuse de autorităţi după lansarea rapoartelor recente care arată că mizeria şi daunele produse de porumbei costă fiecare locuitor câte 275 de euro pe an.

(10:53)

 

Ne puteți urmări și pe Google News