Cele două ordonanţe menite a face din Agenţia Naţională de Integritate (ANI) o instituţie operaţională au fost adoptate ieri de senatorii din Comisia juridică, după insistenţele Comisiei Europene (CE).
Astfel, inspectorii de integritate vor putea cere instanţelor confiscarea averilor nejustificate ale demnitarilor. În cadrul dezbaterilor, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au cerut folosirea sintagmei de „avere nejustificată“, motivând că este o solicitare expresă a CE.
Senatorul PNL Norica Nicolai s-a pronunţat însă împotrivă, argumentând că această sintagmă ar fi neconstituţională. Alături de senatorul PC Gavrilă Vasilescu, ea a pledat pentru sintagma „avere ilicită“, deoarece Constituţia stipulează caracterul licit al dobândirii averii. Preşedintele Comisiei juridice, Peter Eckstein Kovacs (UDMR), a cerut însă ca legea să fie aprobată în forma cerută de guvern, respectiv cu formula „avere nejustificată“, lucru care s-a şi întâmplat. Atribuţiile inspectorilor de integritate Inspectorul de integritate va verifica dacă diferenţa dintre „averea dobândită“ şi „veniturile realizate“ este mai mare de 10.000 de euro şi dacă este justificată. În caz contrar, el sesizează instanţa pentru stabilirea părţii de avere dobândită cu caracter nejustificat şi cere confiscarea acesteia. A doua ordonanţă aprobată de senatori prevede că vicepreşedintele ANI devine ordonator principal de credite atunci când funcţia de preşedinte este vacantă ori acesta se află în imposibilitatea de a-şi exercita funcţia. Pentru a putea fi promulgate, cele două ordonanţe mai trebuie aprobate în plenul Senatului.