Autorităţile din Curtea de Argeş au o temă în plus pentru campania electorală, faţă de cele obişnuite: situaţia locurilor de joacă pentru copii.
În prezent, doar părinţii cei mai curajoşi îşi lasă copiii să se joace pe leagănele rupte, cu margini ascuţite.
Situaţia e neschimbată de mai bine de doi ani, de când Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Argeş a închis locurile de joacă din Curtea de Argeş. Cristian Libertatu, directorul de atunci al OPC, spunea că utilajele nu respectă normele în vigoare referitoare la siguranţa copiilor.
Copiii au continuat să vină la locurile de joacă, iar autorităţile locale au încercat să cârpească băncuţele şi leagănele. Localnicii sunt disperaţi: „Ar trebui să aibă cineva grijă de ele. Leagănele sunt rupte, e vai de mama lor, nu putem să ne lăsăm copiii singuri aici, că se lovesc. Dacă vor pe tobogan, nu pot, dacă vor în leagăn, trebuie să fim foarte atenţi, că poate sări de pe bara de metal“, spune Mihaela Călinescu. Femeia are o fetiţă în vârstă de 3 ani care ar sta toată ziua în parc. „Bunicii vin cu ea şi nu o lasă o clipă de sub ochi, că poate să se lovească“, povesteşte femeia.
Ion Badea, un pensionar din cartier, nemulţumit şi el de priveliş tea dezolantă, are o explicaţie: „Seara, stau tinerii în părculeţ, şi rup tot ce se poate, aşa, ca să strice“.
„Vom lua problema în discuţie“
În părculeţele copiilor mai pândeşte un pericol. În fiecare dintre ele este îngropat de peste 30 de ani cel puţin un rezervor de combustibil de pe vremea când termoficarea oraşului era asigurată de combustibil lichid. După ce încălzirea a fost trecută pe gaze naturale, rezervoarele de zeci de tone au rămas pe loc, multe dintre ele având încă motorină ori păcură. Nici măcar nu sunt toate acoperite corespunză tor sau semnalizate în vreun fel. „Am lucrat cu o firmă din Câmpulung şi am scos un rezervor. A fost foarte greu, dar o să le scoatem şi pe celelalte zece“, a spus Costinel Vasilescu, viceprimarul oraşului.
Acum, autorităţile locale sunt la ora promisiunilor: „Vom lua problema în discuţie şi vom repara utilajele din parcuri. Trebuie să găsim o soluţie să le păzească cineva“, spune Sorin Sorescu, şeful Comisiei de urbanism din cadrul Consiliului Local.