Kosovo, validat la minut

Kosovo, validat la minut

Serbia îşi recheamă ambasadorii, Priştina îi primeşte pe cei ai ţărilor care au recunoscut noul stat apărut în Balcani.

Serbia a intrat, începând de ieri, într-o perioadă de „îngheţ diplomatic“ cu Occidentul, după ce a decis rechemarea la Belgrad a ambasadorilor săi din SUA, Franţa şi Turcia, state care au recunoscut independenţa Kosovo, relatează AFP.

În schimb, la Priştina, ambasadorii Turciei, Franţei şi Marii Britanii şi-au prezentat încă de luni scrisorile de acreditare a preşedintelui kosovar, Fatmir Sejdiu, şi premierului Hashim Thaci. Primul ambasador sârb rechemat în ţară a fost cel din Statele Unite, Washingtonul fiind considerat de autorităţile de la Belgrad drept principalul vinovat pentru pierderea Kosovo. Decizia a fost anunţată luni de către premierul Vojislav Koştuniţa. Primul-ministru a afirmat că ţara sa îşi va rechema reprezentanţii diplomatici din toate statele care au recunoscut independenţa Kosovo.

Războiul diplomatic a continuat în Consiliul de Securitate al ONU, unde Serbia, susţinută de Rusia, a încercat să-şi impună punctul de vedere, fără succes însă. „Din nefericire, consiliul nu a putut să ajungă la o concluzie“, a declarat ministrul sârb de externe Vuk Jeremici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Belgradul nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo, dar nici nu va recurge la forţă pentru a împiedica secesiunea acestui teritoriu de Serbia, a precizat, la rândul său, preşedintele Boris Tadici. Parlamentul de la Belgrad a anulat „proclamarea unilaterală a independenţei provinciei separatiste“, în cursul unei sesiuni extraordinare desfăşurate luni seară. Totodată, au fost declarate „nule şi neavenite“ toate deciziile Uniunii Europene privind trimiterea unei misiuni în Kosovo.

Solana, în Kosovo

Şeful diplomaţiei UE, Javier Solana, a sosit ieri după-amiază la Priştina, aceasta fiind prima vizită a unui responsabil european de rang înalt în Kosovo după declararea independenţei. Solana avea programate întrevederi atât cu preşedintele Fatmir Sejdiu, cât şi cu premierul Hashim Thaci.

Javier Solana a fost însoţit de generalul francez Yves de Kermabon şi de olandezul Pieter Feith, care vor conduce misiunea UE şi, respectiv, Biroul civil internaţional din Kosovo.

SUA şi efectul de domino

Statele Unite au dat, luni, startul recunoaşterii oficiale a independenţei Kosovo, printr-un anunţ al secretarului de stat american, Condoleezza Rice. Au urmat, la scurt timp, Franţa, Marea Britanie, Turcia şi un val de ţări din întreaga lume.

În ceea ce priveşte statele membre ale Uniunii Europene, surpriza a constituit-o Bulgaria, care până de curând a dat semnale că nu va recunoaşte Kosovo, dar până la urmă a anunţat, luni, că o va face. Decizia a fost comunicată de şeful diplomaţiei de la Sofia, Ivailo Kalfin.

REACŢII Poziţiile statelor privind independenţa Kosovo

Au recunoscut:

> Statele Unite > Marea Britanie > Franţa > Turcia > Afganistan > Australia > Albania

Urmează să recunoască:

>Germania > Bulgaria > Italia > Austria > Belgia > Danemarca > Estonia > Finlanda > Ungaria > Irlanda > Lituania > Letonia > Luxemburg > Slovenia > Suedia

Refuză recunoaşterea:

> Rusia > România > Spania > Cipru > Slovacia > Grecia > Georgia > China > Sri Lanka > Vietnam