Independenţa provinciei Kosovo le-a dat apă la moară naţionaliştilor din România - şi celor maghiari, şi celor români -, care se prăbuşiseră electoral în ultimii ani, pe fondul integrării europene.
Marko Bela (UDMR) a declarat că „precedentul Kosovo“ deschide dezbaterea pentru rezolvarea problemelor interetnice şi în cazul României. Preşedintele le-a cerut liderilor de partide să nu creeze o tensiune nefondată în România.
Independenţa declarată a Kosovo a readus ieri la aceeaşi masă de la Palatul Cotroceni, cel puţin formal, pe toţi liderii politici de la Bucureşti. Reconcilierea nu a fost însă decât aparentă, la consultările cu preşedintele Traian Băsescu, UDMR fiind criticat pentru solidaritatea cu albanezii din Kosovo, în opoziţie cu linia de politică externă a României. Îndemnul lui Băsescu la moderaţie a trecut aproape neobservat, PRM avansând chiar ideea scoaterii Uniunii de la guvernare.
Ipoteza nu a fost luată însă în serios de premierul Călin Popescu-Tăriceanu. Toţi politicienii, inclusiv liderii UDMR, au fost, în schimb, de acord că situaţia din Kosovo nu va reprezenta un precedent pentru Ţinutul Secuiesc. La consultări, Băsescu a spus că declararea unilaterală a independenţei Kosovo este „un act ilegal“. Şeful statului a anunţat că România îşi închide biroul diplomatic de la Priştina. Preşedintele: „UDMR a fost absolut corect“
Pus faţă în faţă cu liderul UDMR, Marko Bela, preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a dezgropat vechile rivalităţi cu miez naţionalist dintre cele două formaţiuni, cerându-i în final lui Tăriceanu să scoată Uniunea de la guvernare, poziţie la care s-a raliat, mai timid, şi PD-L. Cu câteva ore mai devreme, senatorul UDMR Gheorghe Funar declara chiar că Marko trebuia „arestat demult pentru încălcarea repetată a Legii siguranţei naţionale“.
„UDMR, ca partid la guvernare, îşi asumă toate deciziile guvernului. Restul sunt speculaţii fierbinţi“, a luat însă apărarea partenerilor de coaliţie liberalul Crin Antonescu. Poziţia UDMR a fost criticată mai mult sau mai puţin voalat atât de partide, cât şi de Băsescu, care a apreciat însă la final că „UDMR a fost absolut corect“, admiţând că nu pot fi analogii cu Transilvania. El a adăugat, pe de altă parte, că i-a atenţionat pe reprezentanţii UDMR „că şi în Harghita şi Covasna sunt aspecte care pot fi interpretate ca elemente de purificare etnică împotriva românilor“. „Ce faceţi maestre? Ne iau ăştia ţara“
„Am rugămintea ca prin atitudinile noastre să nu creăm o tensiune nefondată în România“, a îndemnat Băsescu la moderaţie, după ce el însuşi îi aţâţase, în glumă, atât pe UDMR-işti, cât şi pe PRM-işti la momentul strângerilor de mâini. „Bună, autonomiştilor“, i-a întâmpinat râzând şeful statului pe liderii UDMR, în timp ce lui Vadim Tudor i-a strecurat un: „Ce faceţi maestre? Ne iau ăştia ţara“. „Orice comparaţie între Transilvania şi Kosovo este inadecvată şi lipsită de fundament“, a susţinut însă ulterior preşedintele, argumentând că statutul de membru UE şi NATO al României îi garantează independenţa şi suveranitatea.
Preşedintele le-a detaliat, totodată, liderilor politici mandatul cu care delegaţia României sa prezentat la reuniunea miniştrilor de externe de la Bruxelles („să susţină libertatea fiecărui stat membru de a recunoaşte sau nu independenţa Kosovo“, dar şi să negocieze pentru introducerea menţiunii că „soluţia adoptată nu poate reprezenta un precedent“) şi a ţinut legătura telefonic în timpul întâlnirii inclusiv cu ministrul de externe Adrian Cioroianu. Aseară, premierul s-a adresat parlamentului în problema Kosovo, iar forul legislativ a adoptat o declaraţie care întăreşte faptul că România nu recunoaşte independenţa declarată unilateral a Kosovo. AUTONOMIA MAGHIARILOR
Marko: Kosovo deschide dezbaterea şi în România
Preşedintele UDMR, Marko Bela, consideră că, prin „precedentul Kosovo“, se deschide dezbaterea pentru rezolvarea problemelor relaţiilor interetnice şi în cazul României. El a apreciat că independenţa Kosovo nu trebuie percepută printr-o analogie cu situaţia Ţinutului Secuiesc, ci ca un „precedent în privinţa implicării UE şi a comunităţii internaţionale în căutarea de soluţii“. „Partidele româneşti au trădat înţelegerile cu UDMR“
În context, Marko Bela a acuzat partidele româneşti că au trădat înţelegerile făcute cu UDMR, ba chiar încearcă să „îngrădească drepturile deja existente, deja dobândite“ ale maghiarilor. El a punctat asupra „nerespectării înţelegerii privind Legea minorităţilor“. „Am convenit în legătură cu adoptarea ei cu preşedintele ţării, şi nici el nu a respectat această înţelegere. (...) Am căutat un compromis prin care să ajungem la un numitor comun, şi s-a reuşit acest lucru de vreo trei ori, dar de fiecare dată cei cu care ne-am înţeles s-au dezis şi de acest compromis“, a precizat liderul UDMR.
Marko a adăugat că „o altă încercare la fel de importantă şi periculoasă este iniţierea unui sistem electoral care să-i priveze pe maghiarii din România de o reprezentare proporţională în parlament“. „Este o iniţiativă iresponsabilă“, a spus şeful UDMR. Chiar dacă a exprimat un punct de vedere diferit faţă de cel al autorităţilor, Marko a respins posibilitatea ca UDMR să părăsească guvernarea. „Când UDMR s-a înfiinţat, noi am decis să căutăm şi să găsim soluţii pentru problema minorităţilor prin instrumente politice, ducând o luptă politică în parlament şi neutilizând alte instrumente mai radicale şi eventual violente“, a adăugat Marko.(Andi Manciu) CLUJ
Tineri maghiari amendaţi de jandarmi Doi dintre participanţii la manifestarea tinerilor maghiari, care a avut loc duminică seară în centrul Clujului, vor fi amendaţi de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Cluj. Conform generalului Aurel Litan, Patrubanyi Miklos, preşedintele Uniunii Mondiale a Maghiarilor, şi Kristina Sandor (foto), preşedintele Consiliului Tinerilor Maghiari din România, vor fi sancţionaţi contravenţional cu suma de 50 de lei pentru că au participat la un miting care nu era autorizat.
„Nu cred că o să ne caute Jandarmeria pentru că în spatele acţiunii nu sunt organizaţii, ci persoane. A fost o acţiune de tip flash mob, adică spontană“, a declarat Kristina Sandor pentru EVZ. Duminică seara, 30 de tineri maghiari au ieşit în stradă cu pancarte pe care se putea citi sloganuri de genul „Bravo Kosovo!“ sau „Autonomie pentru Ţinutul Secuiesc“. (Mihai Şoica)
DREPTURILE MINORITĂŢILOR
„România, un model“
Preşedintele Băsescu a declarat, aseară, într-o Ediţie Specială a emisiunii 100% la Realitatea TV că autonomia „nu este o aspiraţie reală a maghiarimii, ci un joc politic“ al UDMR şi chiar că România ar fi „model pentru UE asupra modului cum a rezolvat problema minorităţilor“. „La noi sunt în administraţie, în parlament, sunt europarlamentari unguri aleşi de cetăţeni români, sunt reprezentaţ i în guvern. Trebuie să mai rezolvăm problema copiilor care au mai puţine şanse în limba lor“, a adăugat Băsescu.