Foamea de energie a marilor puteri mondiale relanseaza proiecte de mult ingropate si considerate nocive. Istoria poluarilor radioactive si competiile istorice la nivel de state sunt uitate cand vine vorba de noi surse de energie.
Astfel, cele mai mari companii nucleare din Marea Britanie si Franta sunt in negocieri avansate pentru a crea un consortiu care sa construiasca un nou tip de reactoare nucleare pentru britanici, scrie „The Telegraph”.
British Energy si EDF pot fi insotite in acest consortiu de Centrica, detinatorul British Gas si cel mai puternic furnizor de utilitati din regat. Bill Coley, director executiv al British Energy, spera ca acest consortiu sa se realizeze in martie. Unele voci spun ca Marea Britanie are nevoie de zece noi reactoare care sa le inlocuiasca pe cele care vor iesi din uz in urmatoarea decada.
Pierre Gadonneix, directorul executiv al EDF, a dezvaluit ca propria companie vrea sa dezvolte patru unitati energetice in insula cu ajutorul companiei Areva. Pe de alta parte, Tony Ward, expert in energie al companiei de consultanta Ernst&Young, a spus ca aceste companii trebuie sa se chinuiasca sa atraga investitii deoarece alte natiuni deja au accesat asemenea fonduri.
Miza pe reactoare
Teodor Chirica, director general al Nuclearelectrica, ne-a spus ca la nivel mondial s-a reinstalat tendinta de a relua programele nucleare. „Franta este lider pe producerea de reactoare, prin compania Areva, si dezvolta proiecte din Extremul Orient pana in China, asa ca nu e surprinzator ca s-a asociat si cu britanicii”, spune Chirica.
Presedintele Frantei a vizitat saptamana trecuta Arabia Saudita tot pentru dezvoltarea unui program nuclear, iar Rusia este interesata in Bulgaria de proiectul nuclear de la Belene, la granita cu Romania. Bulgaria a anuntat ieri ca doreste redeschiderea celor doua reactoare nucleare de la Kozlodui, inchise in momentul aderarii la UE.
Totodata, tari precum Libia si Algeria au semnat acorduri cu Franta in domeniul nuclear. Chiar si tarile cu politica antinucleara precum Germania (in care 35% din energie este nucleara) depind de reactoare.
PROIECTE
Romania, in clasamentul nuclear
30 de tari au reactoare nucleare, iar numarul total de reactoare in lume este de 439 de unitati. Alte 32 de reactoare se afla in constructie, Rusia fiind pe primul loc in acest clasament - sapte reactoare. Alte 90 de reactoare sunt in stadiu de proiect. Cel mai important adversar al energiei nucleare sunt organizatiile ecologiste precum Greenpeace.
Dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda a atras critici din partea ecologistilor care au acuzat pericolul unui atac terorist, cel al deseurilor radioactive, dar si interesele unei „mici elite nucleariste din tara”. In Romania, reactoarele 3 si 4 vor fi finalizate pana in 2015, iar incheierea unui acord cu cele sase companii interesate sa participe la construirea reactoarelor va avea loc la sfarsitul acestei luni. Enel, Electrabel, Iberdrola, Cez, Arcelor Mittal Romania si RWE negociaza cu Nuclearelectrica participarea la proiectul de 2,3 miliarde de euro.