Atleta americana, care a castigat trei titluri olimpice la Sydney, a fost condamnata vineri pentru sperjur la sase luni de inchisoare si la 400 de ore de munca in folosul comunitatii.
In urma cu cativa ani, Marion Jones era una dintre cele mai indragite sportive din lume si devenise aproape o legenda a atletismului. Povestea americancei s-a transformat insa intr-o tragedie, iar zambetul cu care a cucerit milioane de iubitori ai atletismului a devenit o grimasa de durere.
Marion Jones plateste din greu pentru greselile facute. Fosta sportiva a primit o condamnare de sase luni de inchisoare pentru ca a mintit autoritatile federale intr-un caz de frauda bancara, comisa de fostul sau prieten, Tim Montgomery, si in altul privind consumul de substante dopante. Americanca urmeaza sa intre dupa gratii pe 11 martie. Dupa ispasirea pedepsei, Marion Jones se va afla timp de doi ani sub supraveghere. „De-a lungul procesului, Jones a mintit de cel putin trei ori. A facut greseala dupa greseala in incercarea de a ascunde faptul ca a incalcat legea. Nimeni nu are dreptul sa ascunda adevarul. A mintit o lume intreaga”, a concluzionat judecatorul Kenneth Karas, cel care a dat verdictul in acest caz.
Inceputul unui vis Intr-o seara din 1984, pe strazile aglomerate din Los Angeles, o fetita in varsta de 8 ani isi facea loc prin multimea de oameni pentru a vedea flacara olimpica. Mai tarziu, aceeasi fata a povestit ca, dupa ce s-a intors acasa in acea noapte, a scris pe pereti din camera sa: „Vreau sa fiu campioana olimpica”.
Dupa 16 ani de cand vazuse torta olimpica, Marion Jones si-a indeplinit visul. La Sydney, in 2000, americanca a cucerit nu o singura medalie olimpica de aur, ci trei, in probele de 100 de metri, 200 de metri si stafeta 4x400 de metri. In plus, si-a adaugat in palmares, la aceeasi competitie, si doua medalii de bronz (saritura in lungime si stafeta 4x100 de metri).
Marion a „ars” insa ca torta care a inspirat-o. Victor Conte, unul dintre fondatorii companiei farmaceutice BALCO, a declarat in decembrie 2004 ca i-a furnizat de nenumarate ori substante dopante lui Jones, precum si altor sportivi americani. In sprijinul afirmatiilor facute de Conte a venit si C.J. Hunter, fostul sot al atletei, care a declarat ca a vazut-o injectandu-si steroizi.
Final in genunchi
Jones si-a sustinut mereu nevinovatia, dar in 2006 a fost depistata pozitiv cu eritropoietina la campionatele de atletism ale Statelor Unite. Anul trecut, americanca a recunoscut ca a apelat la substante interzise de mai multe ori inainte de Jocurile Olimpice de la Sydney si ca a mintit in procesul deschis impotriva companiei BALCO. In urma acestei marturisiri, Comitetul Olimpic International a decis sa-i retraga toate medaliile cucerite la Olimpiada din Australia. Fosta atleta si-a ingreunat situatia mai mult, dezvaluind ca a ascuns adevarul si intr-un proces de frauda intentat lui Tim Montgomery, cu care are un baietel. Atletul, suspendat doi ani din activitate pentru consum de THG, a fost acuzat ca a falsificat mai multe cecuri.
La iesirea din sala de judecata, cea care a fost considerata una dintre cele mai rapide femei din lume a declarat resemnata: „Voi respecta hotararea luata de judecator si sper din tot sufletul ca oamenii sa invete din greselile mele”.
DEZAMAGIRE
Fotografiile atletei, scoase de la universitate
Dupa ce a castigat titlurile olimpice la Sydney, Marion Jones a devenit o adevarata eroina la Universitatea din Carolina de Nord, unde a fost studenta. Fotografii surprinse dupa triumfurile sale au impanzit Sala de Onoare a institutiei. Dupa pronuntarea sentintei, toate pozele au fost indepartate de pe pereti.
„Nu credem ca este corect sa mai pastram aceste poze”, a declarat pentru agentia Reuters Steve Kirschner purtatorul de cuvant al univeristatii. In schimb, tricoul cu numarul pe care Jones l-a purtat in echipa de baschet a institutiei a ramas la locul lui. „Nu avem niciun motiv sa indepartam ceva ce Marion Jones a castigat pe merit”, a completat Kirschner.