Cum te pot ajuta multivitaminele

Cum te pot ajuta multivitaminele

Obisnuiti sa luati multivitamine? Este in regula. Noi studii realizate de cercetatorii de la Universitatea Harvard arata ca acestea va pot imbunatati cu adevarat starea de sanatate.

O cercetare realizata pe femei care au luat timp de 15 ani multivitamine a aratat ca acestea au fost mai putin expuse cancerului de colon. Totusi, multivitaminele nu inlocuiesc dieta. „Mai mult, sunt oameni care iau multivitamine dupa ureche si, de obicei, acelea nu sunt exact cele care i-ar putea ajuta”, spune un nutritionist citat de publicatia „Prevention”.

Probati vitaminele intr-un pahar cu vin

Ca organsimul sa absoarba bine aceste multivitamine, trebuie sa fie capabil sa le dezintegreze rapid si sa le dizolve complet. Pastila pe care o inghititi trebuie sa treaca prin peretii intestinali si sa patrunda in sange. Stomacul o va faramita, iar odata dezintegrata nutrientii se vor dizolva, se vor combina cu acidul din stomac si vor fi absorbiti de intestinul subtire.

Pentru a vedea daca multivitaminele se dezintegreaza rapid, puneti o pastila intr-o jumatate de pahar de vin. „In 20 de minute, vitamina pe care ati pus-o in pahar trebuie sa se dizolve. Daca nu se intampla asta, alegeti alta firma”, sugereaza doctorul Stephen Hoag, de la Scoala de Farmacie Maryland, din Baltimore (SUA).

Suplimentele de fier, recomandate tinerelor

Fierul este esential pentru formarea globulelor rosii in sange. In general, barbatii il absorb mai bine decat femeile, care il pierd la menstruatie. In plus, ei se hranesc mai des decat ele cu alimente bogate in fier, cum ar fi carnea de pasare si pestele.

De asemena, ei au un consum mai mare de paine si cereale, fortifiate cu fier. „Daca un barbat nu este diagnosticat cu anemie, nu are niciun rost sa ia suplimente de fier”, spune David Baker, cercetator in nutritie la Universitatea Illinois.

Femeile, in schimb, au nevoie de aceste suplimente. Necesarul zilnic este 15 miligrame pe zi. „Nu si cele trecute de 50 de ani, care au ajuns la menopauza”, completeaza specialistul. Cand femeia nu mai are menstruatie, incepe sa piarda foarte putin fier.

In privinta femeilor care au nevoie sa-si suplimenteze dieta cu fier, nutritionistii atrag atentia ca „si ce este prea mult strica”. Cantitatile mari de fier din organism pot duce la constipatie si la probleme gastrointestinale. Oamenii de stiinta atrag atentia ca fierul se poate acumula in ficat, in inima, in pancreas si poate dauna.

Cereti sfatul nutritionistului Puteti gasi cuprul in suplimente, in diferite forme si combinatii. Cele cu sulfat si gluconat sunt destul de bune, afirma specialistii, dar oxidul de cupru „merge” cel mai bine in pastile. Corpul il absoarbe insa destul de greu.

„Multi oameni nu iau suficient cupru din dieta, desi acest element este esential pentru sistemul imunitar si pentru sanatatea incheieturilor. De asemenea, ajuta la formarea hematiilor si la imbunatatirea functiilor inimii”, mai spune David Baker.

Atat cuprul, cat si zincul au acelasi mecanism de absorbtie, de aceea este bine sa cereti sfatul nutritionistului, atunci cand luati astfel de suplimente. Daca le folositi gresit, un element va fi absorbit in detrimentul altuia. Surse bune de cupru sunt si alimente precum fructele de mare, semintele, nucile, cerealele nedecorticate.

Vitamina C pentru fumatori

Fumatorii au un deficit important de vitamina C. Suplimentele cu aceasta substanta ii pot ajuta sa previna afectiuni precum cancerele. Daca femeile fumatoare au nevoie de 15 miligrame pe zi, barbatii trebuie sa consume cam 20 de miligrame. Surse bune sunt si citricele, pepenii si fructele de padure.

Ne puteți urmări și pe Google News