Un grup 15 romani stabiliti in Statele Unite si Australia au demarat la inceputul acestui an o actiune prin care sa atraga atentia autoritatilor romane cu privire la procedurile de vot organizate in afara tarii.
Avand in vedere faptul ca Romania a intrat intr-un an electoral, grupul de initiativa a adresat o petitie privind modificari legislative "in scopul respectarii dreptului constitutional al cetatenilor romani aflati in afara granitelor Romaniei de a participa la vot", dupa cum este precizat in textul documentului.
Demarata la sfarsitul lunii ianuarie 2008, petitia intitulata "Vrem la vot Romanii" a fost adresata Presedintiei, Guvernului si Parlamentului Romaniei. Pana in prezent a reusit sa stranga 1.349 de semnaturi. Cele patru puncte principale incluse in document sustin urmatoarele propuneri:
1. "Indiferent de locul unde traieste, fiecarui cetatean roman trebuie sa i se asigure accesul la exercitarea dreptului constitutional de participare la vot. Propunem ca in paralel cu actualul sistem de vot organizat prin misiunile diplomatice romanesti, sa existe posibilitatea ca toti cetatenii romani care doresc sa voteze sa poata face acest lucru prin posta."
2. "Calitatea de cetatean trebuie respectata si acceptata indiferent daca cetateanul poseda sau nu acte de identitate romanesti valabile, precum: pasaportul diplomatic, pasaportul de serviciu, pasaportul simplu, pasaportul temporar, titlul de calatorie, cartea de identitate sau buletinul de identitate. Oricarui alegator ce prezinta chiar si un document expirat sa i se permita participarea la vot in baza unei declaratii pe proprie raspundere ca nu si-a pierdut statutul de cetatean roman."
3. "Circumscriptia in care voteaza alegatorul roman care traieste in afara Romaniei, inclusiv in alegerile locale, sa fie aceea unde a avut ultimul domiciliu stabil in Romania. Numai in acest fel participarea la vot a fiecarui alegator va fi reprezentativa si pentru alegerile locale, indiferent unde s-ar afla alegatorul."
4. "De asemenea, facem apel pentru introducerea alegerilor uninominale si inlocuirea completa si imediata a actualului sistem pe liste de partid, atat pentru alegerile parlamentare cat si pentru alegerile locale din 2008."
Proiectul a fost demarat de romani stabiliti in Texas, Illinois, Florida si Oregon. Anticipand importanta acestui document, David Avram, un om de afaceri stabilit in Australia, s-a alaturat si el celorlalti initiatori. Petitia a fost lansata cu scopul de a reaminti autoritatilor ca in afara granitelor tarii sa afla milioane de romani cu drept de vot care doresc sa isi exercite dreptul constitutional fara impedimente.
Pentru mai multe detalii, textul petitiei poate fi accesat aici.