EVZ vă prezintă sortimentele de mezeluri în care inspectorii de la Protecţia Consumatorului au găsit apă, grăsime sau amidon peste limita admisă. Pe „lista neagră“ apar şi marii producători, precum Caroli, Cristim sau Campofrio.
Circa 80% dintre producătorii de mezeluri controlaţi la începutul acestei luni de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor au fost găsiţi cu produse neconforme şi amendaţi.
Mezelarii nu au respectat normele privind compoziţia, gustul, mirosul, consistenţa sau cantitatea de apă maxim admisă în componenţa unui anumit sortiment. Marii producători de mezeluri (Caroli, Cristim, Campofrio) nu lipsesc de pe lista firmelor amendate, deşi - spun ei - procentul de abatere de la limită e redus. Potrivit specialiştilor, produsele cu astfel de neconformităţi nu sunt toxice, însă o cantitate prea mare de apă sau grăsimi scade valoarea nutritivă a produsului.
LA RAFT
Produse găsite neconforme, în urma controlului ANPC
> Salamul de vară Ana prezenta conţinut de apă de 59,8% şi 56%, faţă de max 50% impus şi conţinut de proteine totale de 13,7% şi 13,1% faţă de minimul impus de norme de 15%
>Salamul de vară Maestro, prezenta conţinutul de apă de 52,2% şi conţinutul de proteine totale de 13,6% faţă de minim 15%
>Salamul de vară Marcel prezenta conţinutul de umiditate de 61,5% şi conţinutul de proteine totale de 12,25%, faţă de minim 15% impus
>Produsul Parizer de porc Marcel prezenta conţinutul de umiditate de 73,45%, faţă de maxim 70% şi conţinutul de proteine totale de 8,9% faţă de minim 11% impus
>Produsul Parizer Primo prezenta conţinutul de umiditate de 73,3% şi conţinutul de proteine totale de 9%
>Salam de Vară Maribo prezenta conţinutul de umiditate de 60% faţă de max.50% şi conţinutul de proteine totale de 12,8% faţă de min.15%
>Salam de Vară Ghitta prezintă continutul de umiditate de 63,61%, faţă de max.50%
>Salam de vară Saltempo prezenta conţinutul de umiditate de 53,4%, faţă de max.50% şi conţinutul de proteine totale de 12,3% faţă de min.15% impus.
>Produsul Salam de vară tradiţional Campofrio prezenta conţinutul de proteine de numai 13,62%, faţă de minim 15% impus
>Produsul Mini Parizer Cristim prezenta conţinutul de proteine de numai 9,7%, faţă de minim 11%
>Produsul Parizer de vită Cristim prezenta conţinutul de grăsime de 28,77%, faţă de maxim 26% impus
>Produsul Mini Salam Săsesc cu piper verde Cristim prezenta conţinutul de grăsime de 34,7%, faţă de maxim 32% impus
>Produsul Cârnaţi ţărănesti Spak prezenta conţinutul de grăsimi de 45,2% , faţă de maxim 38% impus
>Produsul Cârnăciori afumaţi Spak prezenta conţinutul de grăsime de 42,2%, faţă de maxim 32%
>Salam bănăţean Unicarm cu “fibre vegetale”, neconţinute în lista ingredientelor admise
>Salam de Sibiu cu “proteină de lapte şi lapte praf”
>Produsul “caltaboş alb” avea conţinutul de amidon determinat 8,52%, faţă de valoarea maxim admisă 4%
>Parizerul Caroli avea conţinutul de amidon determinat 4,85%
>Produsul şuncă piept de pui Forte de la Caroli avea conţinutul de amidon 5,35%
Deşi ordinul încadrează “Salamul de vară” şi “ Cârnaţii Cabanos” în categoria preparatelor din carne ”fierte şi dublu afumate”, controlul a depistat existenţa de preparate din carne care se comercializau sub aceste denumiri deşi erau numai produse “fierte şi afumate”, de exemplu salam de vară şi cabanos, salam de vară Animar şi cabanos Animar, cabanos Elit, cârnaţi cabanos Filip, salam de vară Davar
Sursa: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC)