Moştenirea lui Mahatma Gandhi, vie după 60 de ani
- Adam Popescu
- 30 ianuarie 2008, 14:00
În urmă cu aproape un secol, lansa lupta nonviolentă împotriva opresiunii coloniale în India. Poetul Rabindranath Tagore l-a numit „Mahatma“ (marele suflet), iar întreaga populaţie indiană l-a onorat cu titlul de „Tată al naţiunii“.
Mohandas Karamchand Gandhi a fost cel care a condus mişcarea pentru eliberarea Indiei de sub colonialismul britanic, folosind întotdeauna doctrina nonviolenţei, şi a murit la 79 de ani, la câteva luni de la obţinerea independenţei, asasinat de un fanatic hindus. Astăzi se împlinesc 60 de ani de la cumplitul asasinat care nu a reuşit însă să pună în umbră ideile lui Gandhi, care au inspirat decenii întregi mişcările civice din întreaga lume. În cadrul unei ceremonii memoriale, ultima urnă de cenuşă a lui Gandhi, care a fost păstrată până acum la un muzeu indian dedicat marelui om politic, va fi aruncată în Marea Arabă, pentru a respecta tradiţia hindusă.
Campionul luptei paşnice pe toate fronturile
Deşi s-a născut într-o familie de neguţători care făcea parte din pătura superioară a societăţii, Gandhi a luptat toată viaţa pentru drepturile celor mai săraci şi neajutoraţi compatrioţi ai săi. A luptat peste 20 de ani în Africa de Sud împotriva represiunii rasiale a imigranţilor indieni, unde a lansat revolta bazată pe rezistenţa paşnică, o formă de refuz radical al oricărei colaborări cu autorităţile.
Din 1915 s-a întors în India, unde a militat paşnic pentru independenţ a ţării sale şi pentru toleranţă religioasă între musulmanii şi hinduşii indieni şi unde devine liderul Partidului Congresului, care militează pentru eliberarea de sub ocupaţia britanică. A fost arestat de mai multe ori, mai ales pentru conducerea Mişcării de Necooperare cu ocupantul britanic, fiind acuzat de nenumărate ori de răzvrătire, iar după gratii reacţionează cu lungi greve ale foamei.
Anul trecut, Adunarea Generală a ONU a adoptat în unanimitate o rezoluţie care declară ziua de 2 octombrie, ziua de naştere a lui Gandhi, „Ziua Internaţională a nonviolenţei“. Gandhi a fost nominalizat de cinci ori la Premiul Nobel pentru pace, însă nu l-a primit niciodată.