Alarmant: O româncă din 7 nu merge la medic de rușine. Teste gratuite de cancer

Alarmant: O româncă din 7 nu merge la medic de rușine. Teste gratuite de cancer

Ele ajung prea rar la medici, astfel că medicii au decis să meargă la ele. Este vorba de 1.000 de femei din 14 sate din județele din vestul țării, care vor fi testate pentru depistarea cancerului la sân, gratuit, luna această și luna viitoare.

Anual în România mor 3.000 de femei care au cancer de sân, pentru că nu s-au dus la medic și nu au descoperit boala la timp.  Statisticiler arată că o româncă din 7 are o problemă medicală la sâni, însă refuză să meargă la la doctor, fie de frică, fie de rușine.

Pe de altă parte, în România lipsește un program național de screening pentru depistarea precoce a bolii.  Specialiștii le îndeamnă pe femei să își facă lunar o autoexaminare și, cel puțin o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist.

”E foarte important să depistăm cazurile în situații curabile. Acest lucru înseamnă succes terapeutic, dar și costuri mai mici pentru sistemul național de sănătate. Clar, rezultatele se văd. Din păcate, nu avem încă în România un program național de screening pentru depistarea cancerului de san, în ciuda promisiunilor repetate din partea autorităților”, explică dr. Cătălin Costovici, medic primar oncolog.

De câțiva ani un program medical încearcă să ducă specialiști în cele mai obscure cotloane ale țării. În ultimele două luni de toamnă, Caravana ”Nu am făcut destul” ajunge în localitățile izolate din Timiș, Hunedoara, Arad, Satu Mare și Bihor.

”Peste 1.000 de femei din mediul rural vor fi testate gratuit în următoarele două luni pentru depistarea cancerului mamar. Caravana ”Nu am făcut destul” strânge, pentru al șaselea an la rând, medici și studenți la Medicină care vor oferi consultații și informații în 14 sate.

Pe lângă testările pentru cancerul de sân (examinare clinică, ecografie mamară, mamografie), medicii și studenții voluntari fac analize pentru inimă (tensiune, puls, EKG), controale ale alunițelor suspecte, spirometrii pentru a verifica funcția plămânilor, asigură calcularea indicelui de masă corporală

(pentru gradul de obezitate) și fac teste pentru diabet (măsurarea glicemiei)”, transmit inițiatorii programului. Campania este organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România (APCR).

”Încercăm în acest fel să ajungem noi la cei care nu reușesc să vină decât foarte rar la medic. Acolo unde medicii descoperă suspiciuni la ecografie, mergem mai departe – ne asigurăm că femeile fac, tot gratuit, mamografie în clinici de specialitate. Descoperit la timp, cancerul mamar este tratabil”, spune Cezar Irimia, președintele FABC).

Mai multe detalii despre campanie și programul complet al caravanei pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro.

Calendarul campaniei:  5 octombrie – Dudeștii Noi, județul Timiș;  6 octombrie – Teliucu Inferior, județul Hunedoara;  12 octombrie – Semlac, județul Arad;  13 octombrie – Petriș, județul Arad;  18 octombrie – Botiz, județul Satu Mare;  19 octombrie – Amati, județul Satu Mare; 26 octombrie – Brusturi, județul Bihor; 27 octombrie – Telechiu, județul Bihor; 2 noiembrie – Ghiorac, județul Bihor; 3 noiembrie – Dobrești, județul Bihor;  9 noiembrie – Hinchiriș, județul Bihor; 10 noiembrie – Colești, județul Bihor; 16 noiembrie – Hașmaș, județul Arad; 17 noiembrie – Beliu, județul Arad.