Singurul muzeu al copiilor, după o idee americană

Singurul muzeu al copiilor, după o idee americană

La câțiva kilometri de Cluj Napoca, într-un loc care părea abandonat, doi româno - americani au construit un paradis pentru micuți. I-au spus Exploratiul Copiilor, dar în realitate este un superb loc de joacă de unde copii pleacă doar plângând.

Pe Mircea Rusu, un profesor de matematică, metamorfozat în inginer auto și apoi în om de afaceri, l-am găsit la Apahida, la Muzeul Copiilor, în timp ce muncea la montarea unei pompe de de căldură.

Ideea de a face un muzeu al copiilor i-a venit în SUA, unde a locuit zece ani alături de familia lui. „La Chicago erau două muzee ale copiilor. Erau niște locuri extraordinare. Unul era la periferia marelui oraș, așa cum este cel al nostru de la Apahida, iar al doilea în centru. Când ne-am întors, am căutat un spațiu mare și apoi ne-am asociat la un proiect european pentru că a fost nevoie de o finanțare mare”, povestește Mircea Rusu.

Supravegheați de psiholog

Spațiul în care funcționează Muzeul Copiilor din Cluj a fost al unei foste florării. Are peste 6.000 de metri pătrați și este amenajat doar pentru jumătate. „Din fondul european s-au alocat 110.000 de euro. Pentru cealaltă jumătate, care încă nu este amenajată, avem idei fantastice. De exemplu, vrem să facem un lego land cu peste două tone de piese”, mai spune Mircea Rusu.

În cadrul proiectului european, Mircea Rusu a angajat mai multe femei, care își cresc singure copiii: „Tot personalul nostru este de specialitate. Avem un educator de grădiniță, un doctorand în psihologia copilului. Muzeul copiilor nu este un loc unde vii și îți lași copilul și alții au grijă de el, ci un loc unde părinții interacționează cu copilul”.

Muzeul copiilor din Apahida este situat la 15 kilometri de Cluj Napoca. Este un loc unde ajungi ușor cu mașina, accesul rutier fiind posibil pe șoseaua de centură de la Cluj la Apahida sau pe drumul județean, care tranzitează localitatea Apahida. Dinspre Dej sau Gherla, accesul este și mai ușor, muzeul fiind chiar la drumul național, în fosta locație a florăriei Magnolia.

FOTO: Teren de sport, bucătării, ateliere speciale. Toate sunt la dispoziția copiilor FOTO: MIHAI ȘOICA

Odată ajunși, puteți fi siguri că micuții dumneavoastră pleacă foarte greu. Înauntru, pe 3.000 de metri pătrați, sunt jucării sau jocuri distractive și logice pentru copii cu vârste de la un an până la zece ani. Un bilet de intrare pentru un copil costă 25 de lei, iar pentru un adult, zece lei. „Pentru o familie cu doi copii și doi adulți, unul dintre adulți nu plătește. Avem oferte și pentru școli și grădinițe”, spune Mircea Rusu.

Petreceri peste petreceri

Inaugurat de doar patru săptămâni, Muzeul Copilului a prins foarte bine. În zilele de week-end, muzeul este luat cu asalt, la propriu, de copii. „Avem, în medie, cam 50 de vizitatori pe zi, ceea ce pentru noi înseamnă foarte bine, având în vedere că am deschis pe 5 septembrie”, mai spune Rusu.

Muzeul copiilor are și o zonă unde micuții își pot serba ziua de naștere. În cadrul ofertei, organizatorii permit accesul unui număr de 15 copii care pot explora toate zonele din muzeu. „Deja avem câte trei petreceri pe zi, în zilele de week-end. Fiind deja mulți copii, le dăm banderole roșii sau albe, pentru a-i diferenția pe cei care vin la petreceri de cei care vin cu părinții”, mai spune Rusu.

Zonele cele mai iubite

Zona bucătăriei, dotată cu mobilier specific, este preferată de fetițe, în special. „E surprinzător să vezi că o fetiță își petrece mult timp aici. Avem mobilier de bucătărie adaptat copiilor. Există chiar și o zonă de baie foarte iubită de copilași”, descrie Mircea Rusu.

La doi pași de bucătărie este o altă zonă care le pune copiilor mintea la contribuție. Trebuie să conceapă singuri trasee pentru trenulețe sau trebuie să rezolve singuri diverse jocuri cu numere: „Zona trenulețelor este o zonă unde copii își pun mintea la contribuție. Este o zonă unde părintele se poate retrage puțin și să lase copilul să gândească”.

În altă parte, este zona protejată pentru copiii foarte mici, totul fiind protejat cu perne și saltele speciale. În acest loc, există tot felul de jocuri sau jocuri pentru copii de până la doi ani, iar părinții intră cu cei mici și se joacă sau le citesc povești.

Mai există o zonă de teatru, unde copiii se pot îmbrăca în costumele eroilor preferați, o zonă a medicului veterinar unde cei mici pot învăța despre animale și unde există un panou special cu diverse radiografii de animale. Pe acest panou, copilul trebuie să suprapună poza animalului care apare în radiografie.

La muzeul copiilor mai există și o zonă de muzică, cu piane, chitare și tobe, un labirint unde copilul trebuie să găsească singur soluția corectă pentru a parcurge traseul corect sau un colt al fizicii, unde se ănvață despre centrul de greutate, magnetism sau iluzii optice. „Cei mai iubiți sunt cei doi vulturi care stau în cioc și pe care poți să îi pui pe vârful degetului”, mai spune Mircea Rusu.