CRIZA REFUGIAŢILOR. Ungaria ar putea trimite armata să apere frontierele

CRIZA REFUGIAŢILOR. Ungaria ar putea trimite armata să apere frontierele

Armata maghiară a început exerciții, pregătinduse să preia atribuții de pază a frontierei de sud, pentru a opri afluxul de imigranți.

Planul Budapestei este să trimită soldați care să ajute polițiștii, la frontieră, unde mii de imigranți sosesc din Serbia, în fiecare zi. Un nou gard de sârmă ghimpată se construiește deja de-a lungul celor 175 de km ai frontierei.

„Armata ungară a lansat exercițiul „Acțiune Decisivă”, pentru că este rolul nostru să ne asigurăm că Ungaria este apărată”, a declarat generalul Tibor Benko, citat de BBC.

Criticați de ONU

Parlamentul va vota controale mai stricte la graniță, la finalul lunii.

Ideea militarizării a fost criticată de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi. Autoritățile din Ungaria se așteaptă la circa 40.000 de noi imigranți săptămâna viitoare. Mii de oameni au sosit la frontiera austro-ungară, ieri, iar circa 3.500 au trecut- o joi noaptea.

Oamenii încearcă să ajungă, prin Ungaria, în Germania, Austria și Suedia, țări bogate, cu politici mai blânde pentru imigranți.

Ministrul Justiției a insistat că noile legi anti-imigrație, care intră în vigoare în 15 septembrie, nu încalcă prevederile Convenției ONU pentru Refugiați. Parlamentul a adoptat o lege care creează zone de tranzit de-a lungul frontierei cu sârbii, la fel ca pe un aeroport. „Deși se află pe teritoriul unui stat, intrarea în aceste zone de tranzit nu va fi considerată ca fiind o intrare în țara respectivă”, a explicat ministrul Laszlo Trocsanyi.

Solicitanții de azi, vor fi ținuți în aceste zone, iar cererile le vor fi procesate în regim de urgență. Trecerea graniței fără documente legale va fi considerată infracțiune și persoana respectivă poate fi deportată sau încarcerată.

Trenuri blocate

Poliția daneză a suspendat, pentru 24 de ore, legăturile feroviare cu Germania, după ce mai sute de imigranți, în tranzit spre Suedia, au refuzat să coboare din tren la sosirea în Danemarca. Situația a fost rezolvată spre seară, dar traversarea pe feribot va rămâne închisă trenurilor, „din cauza activității poliției la frontiere”. Pe de altă parte, compania națională a căilor ferate austriece, O-BB, a anunțat, ieri, că suspendă circulația trenurilor ce fac legătura cu Ungaria, din cauza „congestiei masive” a rețelei sale, în urma valului de imigranți ce doresc să ajungă în Germania.