Deşi toata lumea vorbea de destul de mult timp despre iminenta arestare – sau macar anchetarea în forţă – a primarului general Sorin Oprescu, îmi pare ca reţinerea din noaptea de sâmbata spre duminica i-a luat pe toţi pe nepregatite.
Din referatul prin care se cere arestarea edilului reiese ca zvonurile colportate prin cafenele ajunsesera şi la primar şi subordonaţii lor, dar nu au facut decât sa-şi ia masuri de prevedere infantile. Singurul lucru la care nu s-au gândit a fost ca anchetele din ultimul timp au produs fisuri tot mai largi în Omerta de la Primarie. Din declaraţiile publice recente ale lui Sorin Oprescu reiese ca ştia despre denunţuri care l-ar putea privi şi totuşi nu s-a îndoit nici macar o clipa de oamenii din imediata sa apropiere. A jucat o ruleta ruseasca în care în butoiaşul revolverului erau cinci gloanţe în 6 lacaşuri. Din prostie sau demenţă a şpăgii? Greu de explicat, deocamdata, pentru ca şi daca, printr-o minune a dovedirii faptelor, ar fi vorba de un împrumut, tot e foarte bizar comportamentul primarului din acea noapte.
Referatul îmi mai sugereaza ceva: şi daca nu ar fi fost organizat un flagrant – sa zicem daca Oprescu şi-ar fi ascultat instinctul care- i spunea ca e filat şi ar fi refuzat întâlnirea nocturna - dosarul sau se îngroşase în ultima vreme şi sigur urma anchetarea în forţa. Flagrantul a fost, însa, bomboana pe coliva edilului, un element care judecatorilor ar trebui sa le demonstreze persistenţa infracţionala a celui caruia i se cere arestarea, iar publicului sa-i reteze pofta de a pune la îndoiala probele strânse doar din expertize şi denunţuri.
Arestarea personajului politic care, pentru a ocupa funcţia de la Primaria Capitalei, a strâns cele mai multe voturi, dupa preşedintele ţării, trebuia atent gândita şi nu putea sa lipseasca din probatoriu şi un flagrant. Flagrant despre care, daca ma întrebaţi înainte de acest weekend, aş fi spus ca e imposibil de realizat, pentru ca nu cred ca Oprescu pune mâna pe bani în aceasta perioada. Uite ca se pare ca ma înşelam. şi ultimul partid ramas în spatele sau dupa ruperea USL a fost luat prin surprindere de arestare. PSD nu are pregatita nici o personalitate pentru a candiwda, în eventualitatea în care Oprescu renunţa la post sau este demis. Pur şi simplu, PSD are organizaţia de Bucureşti atât de farâmiţată de lupte interne, încât nu a permis nimanui sa se impuna drept posibil înlocuitor al doctorului. Aspiranţi, de exemplu Robert Negoiţa, sunt mulţi, dar în niciunul nu s-a investit destula imagine.
Şi liberalii – care au, dealtfel, de mult timp un discurs acid despre presupuse fapte de corupţie – sunt prinşi la începutul procesului desemnarii unui candidat. Ei abia contabilizeaza notorietatea şi intenţia de vot pentru Cristian Buşoi, Ludovic Orban sau Petre Roman, niciunul cu destula forţa electorala ca sa mobilizeze votanţii.
Un zvon a aparut şi dinspre UNPR, care l-a primit pe Cristian Piedone, candidat declarat la primaria de sector, dar foarte posibil sa fie propulsat spre cea generala, dat fiind vidul produs de prabuşirea lui Oprescu.
Astfel, o lupta, care parea aproape inutila cât timp era dominata de doctor, devine din nou vie. Din pacate, combatanţii acestei lupte vii se mişca, politic vorbind, ca morţii.
Arestarea personajului politic care, pentru a ocupa funcția de la Primăria Capitalei, a strâns cele mai multe voturi, după președintele țării, trebuia atent gândită și nu putea să lipsească din probatoriu și un flagrant.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor