Tragedia din Munții APUSENI. Ce s-a întâmplat cu ancheta în cazul morții Aurei Ion și a lui Adrian Iovan

Tragedia din Munții APUSENI. Ce s-a întâmplat cu ancheta în cazul morții Aurei Ion și a lui Adrian Iovan

La un an și jumătate de la producerea tragicului accident aviatic din Munții Apuseni, soldat cu moartea studentei la Medicină Aura Ion și a pilotului Adrian Iovan, întrebările cheie privind producerea accidentului sunt încă fără răspuns, iar ancheta pare să bată pasul loc.

Potrivit jurnaliștilor de la Active news, ancheta coordonată de Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General pare îngropată în hârtii, deși imediat după producerea tragediei toate autoritățile din România păreau implicate în aflarea adevărului și tragerea la răspunde a celor vinovați pentru moartea Aurei Ion și a lui Adrian Iovan.

După două săptămâni de la producerea accidentului, Parchetul General anunța că probele ridicate de la fața locului au predate investigatorilor Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS), iar un an mai târziu, în ianuarie 2015, preciza că „se aşteaptă depunerea de către CIAS a Raportului de investigaţie tehnică a accidentului aviatic din data de 20 ianuarie 2014”, potrivit sursei citate.

"Aparent, toată ancheta stă pe loc în așteptarea acestui raport. Ce rol important are el în probatoriul cauzei? Niciunul. CIAS nu figurează pe lista experților judiciari a Ministerului Justiţiei, astfel raportul nu are valoare juridică în ancheta penală, nefiind probă (...) Această concluzie reiese şi din Protocolul de cooperare încheiat între CIAS şi PÎCCJ, unde se arată că raportul nu poate fi folosit decât în scopul asigurării siguranţei aviaţiei civile, folosirea lui în alte scopuri putând duce la interpretări eronate", atrag atenția jurnaliștii de la Active news.

Ulterior, în martie 2015, Mariana Ciucă, sora Aurei Ion, a primit o informare de la CIAS că raportul va fi finalizat cel mai târziu în iulie. "Săptămâna trecută, sora Aurei Ion a aflat că „99,9% raportul este gata”. Ştiţi ce înseamnă 0,01%? Decizia de asumare a acestui raport (...) Din motive, aparent independente de ei, procurorii sunt blocaţi și nu pot afla cauzele accidentului aviatic. Dar ar putea încerca să afle de ce aeronava și pasagerii au fost localizaţi după șapte ore. Şi nu de cei care au atribuţii și competenţe în domeniu, ci de niște localnici plecaţi pe munte ca să-și ajute semenii", mai scrie Active news.