Preşedintele, invitat la Târgul de Fete

Preşedintele, invitat la Târgul de Fete

Preşedintele României, Traian Băsescu, a fost invitat să participe la sărbătoarea tradiţională a Târgului de Fete de pe Muntele Găina. Invitaţia i-a fost transmisă zilele trecute de preşedintele PD-L Alba, Mircea Hava.

"L-am invitat pe preşedintele Traian Băsescu la această manifestare pentru că sărbătoarea de pe Muntele Găina este un simbol al judeţului Alba şi una dintre cele mai importante şi mai cunoscute manifestări tradiţionale din România. Ştiu că preşedintele preţuieşte foarte mult arta populară autentică şi aici se mai găsesc încă meşteri populari adevăraţi şi tradiţii nealterate cu care ne putem mândri", a declarat Mircea Hava.

Sărbătoarea de la Găina va debuta sâmbătă, 18 iulie, la ora 10, când la Casa Memorială Avram Iancu din comuna cu acelaşi nume va fi vernisată expoziţia "Sărbătoarea Muntelui Găina în perioada interbelică".

O jumătate de oră mai târziu, tot în comuna Avran Iancu, va debuta parada portului popular, la care vor participa reprezentanţii comunelor Bucium, Daia Română, Galda de Jos, Jidvei, Sohodol şi Avram Iancu, după care sunt programate mai multe spectacole folclorice, dar şi un concurs între comunele din Alba, care include atât probe de prezentare a obiceiurilor tradiţionale, a unor preparate gastronomice specifice locului, cât şi probe de muzică şi dans popular.

Ne puteți urmări și pe Google News

Târg cu tradiţie "Târgul de Fete" de pe Muntele Găina a fost atestat documentar în 1816, dar are cu certitudine o vechime mult mai mare, fiind cea mai cunoscută manifestare populară a românilor transilvăneni.

Potrivit tradiţiei, târgul se desfăşoară în cel mai apropiat sfârşit de săptămână de praznicul Sfântului Ilie, sărbătorit în data de 20 iulie.

Şi anul acesta, manifestările "Târgului de Fete" se vor desfăşura atât în localitatea Avram Iancu, cât şi pe platoul situat la 1.486 de metri altitudine, la întretăierea judeţelor Alba, Arad, Cluj şi Hunedoara.Târgul de pe Muntele Găina a fost înregistrat de Consiliul Judeţean Alba, în urmă cu doi ani, ca marcă la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).