Potrivit unui rezumat al cercetărilor realizate de vulcanologii Yoshiyuki Tatsumi şi Keiko Suzuki de la Universitatea din Kobe, riscurile de a se produce o eruptie catastrofala în secolul viitor sunt de 1%.
"Trebuie să fim conştienţi că nu ar fi ciudat să survină într-o zi într-o parte a arhipelagului Japoniei o erupţie majoră", insistă cercetătorii, potrivit cărora în acest caz ar putea pieri 120 de milioane de oameni, ceea ce înseamnă aproape întreaga populaţie a ţării (127 de milioane).
"Japonia concentrează 7% din vulcanii activi ai lumii şi s-a confruntat adesea cu catastrofe, precum erupţia recentă a Muntelui Ontake (care a provocat moartea a peste 50 de persoane). Privirile se îndreaptă adesea spre Muntele Fuji unde există un risc de erupţie", notează experţii.
Vulcanologii îşi bazează cercetările pe ciclurile şi impactul erupţiilor majore care au avut loc în Japonia, dând ca drept exemplu caldeira Aira - o depresiune uriaşă în formă de căldare, formată în urmă cu 28.000 de ani în regiunea Kagoshima (insula Kyushu, sud-vest) după prăbuşirea vârfului unui vulcan în urma unei erupţii teribile.
Dacă un fenomen similar s-ar întâmpla azi în regiune, 7 milioane de persoane ar putea muri în două ore în erupţiile de lavă şi de roci. Japonia, situată pe centura de foc, la confluenţa a patru plăci tectonice, numără în total 110 vulcani activi, dintre care cel mai cunoscut este muntele Fuji.