Proiect pentru turism controlat la Sarmizegetusa Regia

Proiect pentru turism controlat la Sarmizegetusa Regia

Reprezentanţii mai multor instituţii hunedorene se întâlnesc mâine în încercarea de a stabili un regulament clar pe baza căruia să se desfăşoare turismul în zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, în special în perimetrul vechii capitale dacice, Sarmizegetusa Regia.

În acest an, s-a observat o creştere însemnată a numărului de turişti care urcă la Sarmizegetusa Regia, fenomen explicat prin simplul fapt că drumul de acces a fost reparat şi reabilitat. Mai mulţi turişti au însemnat pentru capitala dacică şi mai multe gunoaie, lăsate chiar în zona vestigiilor, unde mulţi dintre ei au ales să campeze.

Calitatea de administrator al cetăţilor dacice nu este foarte clar stabilită de legislaţie. Administraţia Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina (PNGMC) spune că de cetăţi ar trebui să se ocupe Consiliul Judeţean Hunedoara, informaţie contrazisă de specialiştii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR - instituţie din subordinea CJ).

Urgentă este însă restabilirea unei ordini în zonă, motiv pentru care Administraţia PNGMC organizează astăzi o masă rotundă la care sunt aşteptaţi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, MCDR, ai Poliţiei de Patrimoniu, Jandarmeriei şi ai Direcţiei pentru Cultură Hunedoara). “Vrem să stabilim un regulament clar pentru derularea turismului în zona Sarmizegetusa Regia. Dacă toate instituţiile îşi dau silinţa, nu cred că va fi greu. Avem nevoie, în primul rând, de o hotărâre a Consiliului Judeţean prin care să fie implementat regulamentul la care lucrăm în aceste zile”, spune Mihaela Ionescu, directorul Administraţiei PNGMC.

Campare mai departe de vestigii

Pentru desfăşurarea unui turism civilizat în zonă, PNGMC propune realizarea unei "zone de control" la confluenţa dintre Valea Grădiştei şi Valea Albă, la aproximativ 4 km mai jos de cetatea dacică. Aici se doreşte amenajarea unei bariere pentru limitarea accesului auto spre cetate, a unui punct de informare turistică, a unui spaţiu de campare şi a unei parcări.

Tot aici, ar trebui să fie oprite toate autocarele cu turişti, pentru că de la "zona de control" în sus drumul se îngustează. Se pare că, nu cu mult timp în urmă, un autocar cu copii aflaţi în excursie a trebuit să parcurgă patru kilometri cu spatele, pentru că şoferul, nefiind informat, a constatat că nu există, sus, aproape de cetate, niciun loc în care să-l poată întoarce. O altă idee importantă avansată de PNGMC este cea a elaborării unor "norme privind accesul turiştilor în zonă, factori responsabili, amenajări, taxe şi tarife, sancţiuni etc.”.  Totodată este propusă şi interzicerea camparea în incinta şi în imediata apropiere a cetăţii dacice. CITIŢI ŞI:

Sarmizegetusa Regia, capitala dacică lăsată de izbelişte

Ne puteți urmări și pe Google News