Papa Francisc şi-a încheiat turneul sud-american axat pe combaterea excluderii

Papa Francisc şi-a încheiat turneul sud-american axat pe combaterea excluderii

Suveranul Pontif şi-a încheiat duminică turneul de o săptămână în America de Sud, cerând tuturor iertare pentru rănile colonizării şi invitând decidenţii politici să construiască o economie fără excluderi, relatează AFP.

Papa Francisc a avut o zi încărcată duminică, la Asuncion. Înainte să urce în avionul care urma să decoleze spre Roma, el a vizitat un cartier sărac, ţinând o mare slujbă religioasă în aer liber şi având o întâlnire cu tinerii, informează Agerpres.

La slujba duminicală oficiată în parcul Nu Guazu, în apropiere de Asuncion, au participat circa un milion de credincioşi, care au venit să-l vadă, să-l asculte şi să se roage împreună cu Francisc, al doilea papă care a venit în Paraguay după Ioan Paul al II-lea. 

În cursul ceremoniei religioase, papa a cerut credincioşilor "să treacă de la logica egoismului, a închistării, a luptei, a diviziunii, a superiorităţii la o logică a vieţii, a gratuităţii, a iubirii". 

Cântece în latină şi în guarani, limba amerindiană vorbită de 80 % dintre paraguayeni, au răsunat. 

Zeci de mii de persoane dormiseră în parc pentru a-şi asigura un loc pe peluză, în apropiere de uriaşul altar colorat, ornat cu 32.000 de coceni de porumb, nuci de cocos şi dovleci. 

Înaintea slujbei, papa argentinian s-a dus într-un cartier sărăcăcios din Asuncion, Banado Norte, în care se refugiaseră numeroşi ţărani fără pământ 

Acolo, Suveranul pontif a salutat lupta pentru pământ într-o ţară în care 1% din populaţie deţine 77 % din terenurile agricole. Acest angajament 'nu v-a răpit solidaritatea, ci dimpotrivă -a remarcat el - a stimulat-o, a sporit-o'. 

O purtătoare de cuvânt a cartierului cu 33.000 de locuitori, supus cu regularitate inundaţiilor, a denunţat dispreţul statului pentru săraci şi a cerut papei să le susţină aspiraţiile. "Trebuie regularizată proprietatea pământului", a pledat Maria Garcia. 

În Ecuador, Bolivia şi Paraguay, papa iezuit s-a pronunţat în favoarea unei mai bune repartizări a pământurilor şi a averilor. 

Însă la fel ca şi în restul Americii Latine, apelul la redistribuire a terenurilor cultivabile a rămas fără răspuns. 

Cu cei şapte milioane de locuitori, Paraguayul a afişat o creştere economică de 14,5 % în 2013 şi de 4,5 % anul trecut, dar 40% din populaţie trăieşte în continuare în sărăcie. El a devenit în ultimii ani al patrulea exportator de soia pe plan mondial, după Brazilia, SUA şi Argentina. 

Jovial şi înclinând-se pentru a îmbrăţişa copii, bolnavi şi persoane vârstnice, Suveranul pontif a pozat răbdător pentru fotografii cu locuitorii din Banado Norte. 

"Sper că după vizita papei, guvernul va face ceva pentru a ne acorda asistenţă", a subliniat o locuitoare a cartierului, Silvia Sanchez, după ce a ascultat sâmbătă discursul lui Francisc prin care acesta îi invita pe decidenţi să acţioneze împotriva sărăciei. 

Papa şi-a consacrat ultimul mesaj tineretului paraguayan pe care s-a dus să-l întâlnească pe Costanera, în centrul Asuncionului, un bulevard pe malul fluviului Parana. 

În mijlocul tinerilor, el le-a spus să se angajeze cu pasiune, să se facă auziţi şi să dea dovadă de solidaritate. 

Trăsătura constantă a acestui voiaj papal în Ecuador, Bolivia şi Paraguay a fost o mână întinsă săracilor şi persoanelor neglijate sistematic.