Mărcile tradiţionale, căutate pe timp de criză

Mărcile tradiţionale, căutate pe timp de criză

Românii sunt nostalgici şi tradiţionalişti, iar acest lucru îi face să nu stea mult pe gânduri atunci când trebuie să aleagă între o marcă veche, bine cunoscută de ei, şi alta mai recentă a aceluiaşi produs.

Acesta este motivul pentru care o serie de branduri precum detergentul Dero, ciocolata cu rom, Kandia, Dacia, Bucegi, Gerovital, biscuiţii Eugenia sau CEC au consumatori fideli.

Acest lucru este un avantaj pe timp de criză, când managerii caută să taie cât mai mult costurile, iar bugetele de promovare şi marketing sunt de obicei pe primul loc pe lista activităţilor de care se pot dispensa. În schimb, promovarea se face aproape de la sine atunci când o marcă este notorie, ea atrăgând profiturile prin ea însăşi, explică revista „Capital”, în ediţia din această săptămână. Afacerea cu un brand cunoscut merge singură

În acest context, întreprinzătorii români care vor să-şi menţină vânzările chiar şi în această perioadă „mai au totuşi la dispoziţie mărci autohtone care au făcut carieră în trecut şi de care consumatorii îşi aduc încă aminte cu plăcere”, potrivit revistei „Capital”. Ceea ce trebuie să facă oamenii de afaceri interesaţi este să le caute în arhivele Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) şi să investească o sumă mică de bani pentru reanimarea lor. „Mai departe, afacerea merge singură”, conchid redactorii „Capital”.

De altfel, foarte multe dintre mărcile preferate de români zac uitate în arhiva OSIM. Multe dintre ele au fost înregistrate la începutul secolului trecut, însă se bucură şi azi de succes. Unele sunt mărci „de familie”, perpetuând numele persoanelor care au contribuit la istoria lor, dar şi a poporului român. Un exemplu este marca Oţet Ştirbey, înregistrată în anul 1913 de către George A. Ştirbey, fratele prinţului Barbu Ştirbey. Peste 100.000 de mărci înregistrate

În prezent, la peste 130 de ani de când a fost adoptată prima lege românească privind protecţia mărcilor, la OSIM sunt înregistrate peste 100.000 de mărci. „În ultimii şase ani, numărul solicitărilor s-a dublat faţă de primul deceniu de după ’90”, spune Ştefan Cocoş, şeful Serviciului mărci din cadrul OSIM.

TENDINŢE ÎN LUME

Brandurile cunoscute, la mare putere

Tendinţa de a cumpăra produse cu branduri tradiţionale nu este prezentă numai în România. Potrivit prognozelor firmei britanice de cercetare de piaţă Mintel, „consumatorii sunt tentaţi să rămână fideli mărcilor cunoscute, după un an de turbulenţe economice şi panică pe piaţa alimentelor”. Astfel, într-o măsură mai mare decât în trecut, clienţii doresc să ştie totul despre produsele pe care le cumpără, inclusiv unde şi în ce condiţii au fost fabricate, spun specialiştii de la Mintel. Mărcile tradiţionale sunt avantajate şi de preţurile medii, comparativ cu produsele din categoria lor. În perioadă de criză, oamenii caută în general să reducă bugetele destinate cumpărăturilor.

Ne puteți urmări și pe Google News