Nu purtaţi mereu geanta pe acelaşi umăr, iar pe stradă nu mergeţi chinuit şi cocoşat, ci drept şi elegant.
Sunteţi dintre cei care vă plângeţi de dureri îngrozitoare între omoplaţi?
Aflaţi de la specialişti că acestea sunt o consecinţă a mersului cocoşat, a posturii incorecte de la birou şi a somnului chinuit, pe saltele prea tari şi perne mult prea voluminoase.
Medicul Mihaela Anghel, specialist în medicina muncii, vă propune cinci metode care să vă ajute să vă corectaţi obiceiurile nesănătoase.
1. Întăriţi-vă oasele cu calciu şi vitamine
Pentru a avea oase puternice, aveţi nevoie de calciu, dar şi de vitaminele D şi K. Calciu găsiţi în lactate, iar pentru vitamina D este suficient să staţi dimineaţa la soare, până la ora 11.00.
Pentru a asimila vitamina K, puteţi consuma broccoli, spanac şi alte legume cu frunze verzi. Vitamina K ajută la depozitarea calciului în oase, făcându-le pe acestea mai dense şi mai rezistente. Cu cât veţi avea oase mai puternice, cu atât riscul apariţiei unor fracturi odată cu înaintarea în vârstă va scădea.
2. Nu duceţi greutăţi pe acelaşi umăr
Poşeta, rucsacul sau plasa pe care o căraţi de la piaţă nu trebuie să reprezinte mai mult de 10% din greutatea dumneavoastră. La fel de important este să o duceţi corect pe umăr, respectiv să alternaţi şi să purtaţi greutatea când pe partea dreaptă, când pe cea stângă.
„Sunt eficiente genţile cu bandă transversală, în genul celor pe care le poartă poştaşii, deoarece greutatea se distribuie mai bine”, explică medicul Mihaela Anghel, expert în medicina muncii, la clinica Medas din Bucureşti.
3. Odihniţi-vă într-un pat comod
O saltea foarte tare poate să dea dureri de spate. La fel, una deformată. Un studiu recent arată că persoanele care dorm pe saltele mai moi raportează mai puţine dureri de spate decât cele care aleg paturi foarte tari. Perna pe care dormiţi nu trebuie să fie foarte înaltă, deoarece solicită coloana vertebrală. „Pernele mari, umflate şi cu fulgi tari, pe care le făceau odată bunicile, nu sunt indicate. Ideal e să aveţi capul în linie cu coloana vertebrală”, explică Mihaela Anghel.
Specialistul vă mai recomandă să dormiţi cu o singură pernă, ideale fiind cele mici şi pufoase.
4. Tonifiaţi-vă musculatura abdominală
Când muşchii abdominali sunt puternici, riscul să apară dureri de spate este mai mic. Este necesar să faceţi abdomene cel puţin de două-trei ori pe săptămână. „Cu cât peretele abdominal este mai tare, cu atât sunt mai mici şansele să se pună grăsimea pe burtă şi să căpătaţi dureri de spate”, a adăugat medicul Mihaela Anghel.
5. Corectaţi-vă poziţia
Statul la birou mai mult de opt ore pe zi vă poate deteriora coloana vertebrală. Corect este să staţi cu spatele lipit de scaun şi cu tălpile lipite de podea.
Nu-i bine să staţi picior peste picior ori pe scaune foarte înalte, cu picioarele atârnând. „Din când în când trebuie să faceţi pauze, să întindeţi mâinile şi să rotiţi capul pentru a vă relaxa”, explică medicul Mihaela Anghel.
Pe stradă, renunţaţi la mersul cocoşat. Ţineţi spatele drept şi purtaţi-vă ca pe o scenă.