CHINA: Festivalul care are ca în meniu carnea de câine, PUTERNIC CONTESTAT
- Radu Andreea
- 22 iunie 2015, 14:56
Un festival anual foarte controversat, la care carnea de câine este felul principal în meniul locuitorilor dintr-un oraş din sudul Chinei, a fost întâmpinat şi de această dată cu proteste din partea activiştilor pentru drepturile animalelor, relatează Xinhua.
Festivalul cărnii de câine şi al litchi (fruct exotic originar din China, care se traduce prin "dar pentru o viaţă plină de bucurie"), programat în acest an pentru luni, 22 iunie, pentru a marca solstiţiul de vară, a adus în fiecare an în centrul atenţiei mass-media oraşul Yulin din Regiunea Autonomă Guangxi Zhuang, unde are loc evenimentul, informează Agerpres.
În opinia localnicilor, carnea de câine nu este diferită de carnea de porc, de exemplu, şi ei ar trebui să fie liberi să se bucure de tradiţia lor, fără acuzaţii, în timp ce criticii sunt preocupaţi de cruzimea faţă de animale şi riscurile pentru sănătate pe care le presupune consumul cărnii de câine, cu suspiciuni că multe dintre exemplarele sacrificate sunt furate şi ajung pe masă fără inspecţii sau carantină.
Carnea de câine este apreciată atât pentru valoarea sa nutritivă, cât şi pentru preţul său, mai mic decât al cărnii de vită. Crescătorii apără sacrificarea animalelor, asigurând că acestea provin doar de la ferme, scrie Le Figaro, conform căruia acest festival este unul dintre cele mai controversate din lume. În afară de suferinţa animalelor, legalitatea pieţelor în care se vinde carnea este contestată de asociaţiile chineze. Festivalul nu este supervizat, ceea ce înseamnă că nu există nici o dovadă că animalele aparţin celor care le vând şi nu se efectuează niciun control sanitar, aşa că poate fi vândută şi carnea unor animale bolnave expunând potenţialii cumpărători la un risc real pentru sănătatea lor.
Festivalul a început să prindă viaţă în vara anului 1995 când vânzătorii au pus pe stradă bannere cu mesajul "Bine aţi venit la Festivalul cărnii de câine" pentru a atrage vizitatori. Acesta a fost promovat mai puternic după 2009, când un fel de mâncare din carne de câine a câştigat un premiu la festivalul culinar al oraşului, aminteşte Xinhua.
În pofida mobilizărilor activiştilor pentru drepturile animalelor de a interzice festivalul, autorităţile chineze au decis să-l menţină. Dar au interzis sacrificările publice, au promis să-i pedepsească pe cei care fură câini şi să garanteze siguranţa alimentară. Persistă însă disensiuni dacă această carne poate fi considerată o delicatesă sau dacă este vorba de un act de cruzime faţă de animale.
În condiţiile în care un număr în creştere de reprezentanţi ai clasei de mijloc din China, care deţin animale de companie, îşi adaptează dieta, tot mai mulţi chinezi, în special tineri, văd câinele ca pe un prieten şi nu ca hrană, a declarat Xie Pingxiang, şef adjunct al Asociaţiei de studii privind cultura tradiţională din Guangxi. Practica de a consuma carne de câine dispare treptat şi în alte provincii chineze, inclusiv Jiangxi, Yunnan şi Hubei.