Acasă este bine să vă cântăriţi, să vă măsuraţi talia şi tensiunea arterială, iar la medic, să vă aflaţi glicemia şi colesterolul.
Sunt controale mai simple pe care le puteţi face pentru a verifica cum staţi cu sănătatea (cântăritul, măsurarea taliei, tensiunii arteriale), dar şi altele, mai complicate, pentru care trebuie să vă prezentaţi la medic.
-
Cântăriţi-vă
Monitorizarea greutăţii este foarte importantă, mai ales în cazul celor care au tendinţa de a lua în greutate, spune medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă de la Institutul „C.C. Iliescu”. Kilogramele în plus nu arată doar că mâncaţi prea mult, ci pot fi un indiciu că organismul nu funcţionează bine.
-
Măsuraţi-vă circumferinţa taliei
Cea mai periculoasă este grăsimea de pe burtă. „Dă hormonii peste cap şi predispune la aşezarea colesterolului pe vase”, explică cardiologul Luminiţa Iliuţă. Bărbaţii nu trebuie să depăşească în talie 122 de centimetri, iar femeile 102 centimetri.
- Testaţi-vă colesterolul Cei care nu sunt fumători, diabetici sau hipertensivi este bine să aibă colesterolul total sub 165 mg/dl. Măsurat pe fracţii, colesterolul rău (HDL) trebuie să fie sub 100 mg/dl, iar cel bun (LDL) peste 55 mg/dl. „Persoanele la risc trebuie să fie mai precaute. În cazul lor, colesterolul total este bine să fie sub 120 mg/dl, cel rău, sub 80 mg/dl, iar cel bun peste 65 mg/dl”, precizează Luminiţa Iliuţă. În cazul adolescenţilor, colesterolul total este bine să fie sub 220 mg/dl.
-
Luaţi-vă tensiunea arterială
La vârsta de 20 de ani, este suficient să verificaţi tensiunea o dată pe an. „După 40-50 de ani, trebuie să o măsuraţi o dată la două-trei luni”, recomandă Luminiţa Iliuţă. Cifrele „cu probleme” sunt 140 mm cu 90 Hg.
-
Verificaţi-vă glicemia
Glicemia se testează înainte de 40 de ani, o dată la trei ani, iar după această vârstă, o dată pe an. „Testele se fac pe nemâncate, iar valorile normale sunt între 80 şi 100 mg/dl”, precizează diabetologul Alina Jiletcovici, de la Cabinetul Moşilor.
-
Aflaţi-vă densitatea osoasă
Femeile trecute de 50 de ani ar trebui să îşi măsoare densitatea osoasă. Scorurile testelor Dexa trebuie să fie mai mici de 2 şi 2,5.
-
Papanicolau, o dată pe an
O femeie ar trebui să-şi facă primul test Papanicolau cel târziu la 21 de ani. Acesta depistează schimbările care apar la nivelul celulelor şi cancerul de col uterin în stadiu precoce.
-
Teste ale prostatei
Bărbaţii trecuţi de 50 de ani trebuie să verifice cum stau cu antigenul specific prostatei (ASP). Valoarea testului nu trebuie să fie mai mare de 4. Dacă se constată probleme, este posibil ca medicul să ceară şi alte investigaţii medicale.