Născuţi sub apă

Născuţi sub apă

MODEL DE SUCCES. Noemi, micuţa sirenă de un an şi jumătate, din Timişoara, îşi coordonează mişcările mai bine decât copiii născuţi tradiţional.

Câteva sute de copii din România au fost născuţi în apă, iar efectele benefice ale acestei proceduri se fac simţite la tânăra generaţie. Prima naştere de acest fel a avut loc în judeţul Braşov, la Victoria, în anul 1998.

În prezent, singurul loc unde mămicile pot naşte, legal, prin această metodă este Centrul Medical Unirea din Bucureşti. Preţul mediu al unei naşteri în apă este de 2.280 de euro. „Toţi aceşti copii sunt superînotători şi, dacă reflexele le sunt dezvoltate, capătă abilităţi deosebite”, afirmă Vania Limban, care predă cursuri speciale pentru bebeluşi şi proaspete mămici. „Erau prea multe avantaje, ca să nu aleg acest tip de naştere”

La vârsta la care alţi bebeluşi abia se ţin în picioare, o fetiţă din Timişoara, în vârstă de un an şi jumătate, s-a născut sub apă şi are reflexele foarte bine dezvoltate. Calcă energic pe marginea bazinului de înot, se opreşte, împinge burtica înainte, ridică mâinile în aer şi dă din ele ca din nişte aripioare, ca să-şi ia avânt. Apoi plonjează în bazin şi înoată pe sub apă, cu ochii deschişi, toată numai un zâmbet. Este în elementul ei.   Când ajunge la suprafaţă se ridică singură din bazin. „Abia după vârsta de 2 ani copiii au curajul să intre singuri cu capul în apă. Mai mult, de regulă, copiii învaţă să stea în plută abia pe la vârsta de 3-4 ani, susţinuţi”, explică doctoriţa Ioana Vârtosu, de la Şcoala mamei „Junior”, care derulează proiectul de aquagym.

Deşi locuieşte în Timişoara, Noemi a venit pe lume la spitalul orăşenesc din Victoria, judeţul Braşov, pentru că numai acolo mama ei a putut să nască în apă, aşa cum şi-a dorit.

„Pentru mine, primul bebe - sarcina, naşterea, a fost cea mai frumoasă trăire. M-am documentat şi am înţeles că naşterea în apă are prea multe avantaje pentru bebe şi pentru mine, ca să n-o aleg”, povesteşte Aneta Molnar. „Am găsit la Braşov singurul medic român care făcea asta, doctorul Cristian Băiulescu”, zice femeia.

Când avea numai două săptămâni, bebeluşul făcea deja baie în Cheile Nerei. Noemi nu avea decât o lună şi jumătate de viaţă când a fost înscrisă la cursurile şcoalii de înot, cu mămica şi doctoriţa Ioana Vârtosu. În urmă cu o jumătate de an, a descoperit săritura de pe marginea bazinului. BENEFICII

„Înotul creşte capacitatea de coordonare”

Şcoala mamei „Junior” de la Timişoara desfăşoară, de peste patru ani, mai multe programe de educaţie acvatică pentru sugari şi copii mici. În această perioadă, sute de copii au învăţat tehnici de înot subacvatic, şi nu numai, cu mult înainte de a învăţa să meargă singuri. Gimnastica acvatică pentru sugari este practicată de ambii cursanţi - mama şi copilul - care execută mişcări simultane.   „Cele mai bune efecte ale apei asupra copiilor sunt vizibile în cazurile în care bebeluşii au luat primele lecţii de înot înainte de un an. Pe măsură ce înotul este deprins, se observă cum creşte capacitatea de coordonare, forţa, rezistenţa şi capacitatea de respiraţie a bebeluşului. Statisticile arată că înotul practicat seara influenţează benefic somnul bebeluşilor.

Pe de altă parte, jocul în apă este o metodă foarte bună de a-l face pe copil să se familiarizeze cu corpul lui, şi majoritatea adoră sentimentul de plutire pe care îl au în apă”, spune medicul Iona Vârtosu.

Ne puteți urmări și pe Google News