Banca de spermă Cryos, o afacere în ciuda crizei

Banca de spermă Cryos, o afacere în ciuda crizei

Proprietarul danez face faţă cu greu valului de cereri venite din partea femeilor celibatare care vor să devină mame.

Cea mai mare bancă de spermă din lume, Cryos, cu sediul în oraşul danez Aarhus, ignoră criza economică mondială. Banca nu reuşeşte să onoreze comenzile, donatorii fiind din ce în ce mai numeroşi. Ole Schou, proprietarul prosperei bănci, zâmbeşte relaxat din spatele unui birou înconjurat de fotografii cu bebeluşi la fel de fericiţi.

Cu doi ani în urmă, Schou se pregătea să închidă afacerea din cauza unei decizii a Fiscului danez prin care proprietarul era obligat să divulge identitatea donatorilor, şi era decis să îşi mute operaţiunile în străinătate. În mod miraculos, ministrul impozitelor de la Copenhaga a revenit asupra deciziei şi banca a fost salvată.

Anul următor, numărul donatorilor a crescut de peste trei ori, de la 30 la 100 pe zi, în timp ce numărul celor dispuşi să contribuie la perpetuarea speciei umane în lume a ajuns aproape de 1.000, faţă de doar 350 în 2007. Măsura succesului a fost dată la scurt timp de noul sediu în care s-a mutat banca la începutul anului, cu o suprafaţă de peste 1.000 de metri pătraţi, şi de dublarea numărului de angajaţi. Din 1991, când a fost demarată afacerea, peste 14.000 de sarcini au fost duse la bun sfârşit, relatează AFP. „Un tsunami de cliente” „Asistăm la un tsunami de femei celibatare, foarte educate, mai exigente, care pun cariera pe primul loc şi care vor să aibă un copil la o vârstă înaintată, înainte de a fi prea târziu”, explică proprietarul băncii. În faţa numeroaselor cereri, Schou a decis să deschidă o filială la New York şi alta la Mumbai, urmând ca altele noi să fie date în folosinţă în Europa, Asia, Africa şi Australia, în următorii cinci ani. Cifra de afaceri a băncii a ajuns în prezent la 3 milioane de euro anual.

Medicul şef al unităţii, Gert Bruun Petersen, este cel care triază donatorii, dintre care aproape două treimi sunt respinşi. Donatorii, cu vârsta medie de 24 de ani, sunt în proporţie de 85 la sută studenţi danezi, plătiţi cu sume variind între 250 şi 700 de coroane (între 34 şi 94 de euro), în funcţie de calitatea „producţiei”.

Ne puteți urmări și pe Google News