Creşte numărul bolnavilor de cancer care supravieţuiesc

Creşte numărul bolnavilor de cancer care supravieţuiesc

Cei mai mulţi supravieţuitori sunt din Europa de Vest, datorită terapiilor de ultimă generaţie. Şi ţările estice fac progrese.

Pacienţii europeni diagnosticaţi cu cancer au tot mai multe şanse de supravieţuire, arată studiul Eurocare 4 (European Cancer Registry), realizat în 23 de ţări din Europa.

România nu a fost inclusă în studiu, deoarece la noi nu există încă un registru al pacienţilor bolnavi de cancer. Medicii oncologi de la noi şi reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi susţin însă că rata de supravieţuire a bolnavilor a crescut, datorită introducerii moleculelor noi şi a diagnosticării cancerului în stadii incipiente. Din păcate, sub 20% beneficiază de medicamente moderne. Franţa şi Spania au cei mai mulţi „vindecaţi”

Proporţia cea mai mare de pacienţi „vindecaţi” se regăseşte în Franţa şi Spania, iar cea mai mică în Cehia, Polonia şi Slovenia. În cazul cancerului colorectal, spre exemplu, rata de vindecare este de 49%, în Franţa, iar în Polonia sub 30%. Un număr însemnat de pacienţi diagnosticaţi cu cancer de sân şi consideraţi vindecaţi locuiesc în Finlanda (peste 70%), Franţa, Spania şi Suedia, iar cele mai scăzute rate de vindecare au fost înregistrate în Cehia şi Polonia - mai puţin de 60%.

În privinţa împărţirii pe sexe, cel mai mare număr de bărbaţi ce au supra vieţuit cancerului se regăseşte în Islanda (47%), iar cel mai mare procent de femei vindecate se întâlneşte în Franţa şi Finlanda (59%). În Polonia, se înregistrează cel mai scăzut procent de pacienţi vindecaţi: 21% la bărbaţi şi 38% la femei.

În România, există 400.000 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer, iar anul trecut au fost depistate peste 85.000 de cazuri noi. „A crescut şi numărul bolnavilor, dar şi numărul supravieţuitorilor”, a explicat Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer (A.B.C). Numărul medicamentelor care fac parte din categoria „terapiilor ţintite” s-a dublat, spun şi medicii oncologi, însă puţini pacienţi au acces la ele. „În Bucureşti, din 200 de pacienţi care au nevoie lunar de medicamente moderne, sub 20% obţin aprobare”, a precizat medicul oncolog Florin Băcanu, de la Spitalul „Sf. Maria”, din Bucureşti.

Reprezentantul A.B.C. susţine că banii disponibili pentru tratamente moderne ar fi mai mulţi dacă s-ar întocmi registrul naţional al pacienţilor cu boli oncologice. „Cheltuielile ar fi mai bine monitorizate, iar finanţarea s-ar stabili în funcţie de statistici, nu după cheltuielile din anii trecuţi”, a adăugat Cezar Irimia.

PACIENŢI NEMULŢUMIŢI

„Nu înţeleg de ce am fost respins”

Din categoria bolnavilor de cancer respinşi luna trecută la tratament face parte şi pensionarul Mihai Sorin Condeescu, diagnosticat cu cancer renal. Se mişcă greu, doar cu ajutorul bastonului, dar asta nu-l împiedică să bată la uşile caselor de asigurări de sănătate. Tratamentul cu Nexavar, un medicament modern de care are nevoie şi pe care nu a reuşit să îl obţină gratuit, costă lunar peste 100 de milioane de lei. „Mi-am epuizat economiile, iar acum am nevoie de sprijinul casei de asigurări. Am fost respins de două ori până acum, dar nu ştiu motivul. Am auzit că prioritate ar avea pacienţii tineri, însă nu mi se pare corect, din moment ce cotizez la fondul de asigurări de sănătate de mai bine de 44 de ani”, se revoltă pensionarul în vârstă de 69 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News