Victor Ponta: Problema fondurilor europene, o mare provocare

Victor Ponta: Problema fondurilor europene, o mare provocare

Premierul Victor Ponta a declarat marți, la Forumul privind fondurile europene, organizat la Palatul Parlamentului, că absorbția acestor fonduri reprezintă o mare provocare pentru România.

”În primii cinci ani de la aderare, am reușit să folosim 7% din ce era alocat pe exercițiul financiar 2007-2013. În 2012, cel mai greu lucru, misiunea imposibilă din acel moment a fost repornirea sistemului de absorbție a fondurile europene pentru că eram cu toate programele operaționale suspendate”, a declarat premierul.

”Am reușit un lucru - crearea ministerului Fondurilor Europene care ne asigură că în perioada 2015-2020 nu vom repeta aceleași greșeli. Am reușit cât de cât o stimulare a celor care lucrează în zona guvernamentală. Am fost a 11 a țară care a semnat acordul de parteneriat. Programele operaționale, aproape toate sunt aprobate și lansate”, a spus premierul.

Pe de altă parte, susține Victor Ponta, încă sunt probleme în zona achizițiilor publice. ”Sper ca Eugen Teodorovici să nu uite că și-a asumat în fața Guvernului că la sfârșitul lui iunie să avem un sistem de achiziții publice mai transparent și, în primul rând, mai rapid”, a declarat Ponta.

”Suntem o țară particulară între cele 28 de state UE. Suntem cei mai mari reclamagii la Bruxelles. Orice licitație, orice proiect este contestat de altcineva. Orice fel de suspiciune înseamnă blocarea proiectului și că nu putem să transmitem proiectul la Comisia Europeană pentru decontare. Nu am o soluție pentru această problemă, cred ca ține de mentalitatea noastră”, a mai precizat premierul.

”Orice idee de reducere a unor taxe, în special pentru apă, gaze, electricitate, este o idee bună. Nu se pot face toate odată. Am pornit la 1 iunie cu produsele alimentare, dar vreau să le facem pe rând în așa el încât să poată fi susținute și în 2016, 2017. Deci trebuie o anumită ordine și siguranța că se vor putea susține”, a explicat premierul

”Directiva UE prevede interdicția de a reduce TVA-ul la băuturi alcoolice, acolo avem partea de accize, dar avem și acolo o limită inferioară. Direcția antifraudă are acțiuni pe ceea ce înseamnă marea evaziune, la băuturi alcoolice, combustibil”, a conchis acesta.