EDITORIALUL EVZ: Macovei merge mai departe. În gol...

EDITORIALUL EVZ: Macovei merge mai departe. În gol...

Silviu Sergiu: "Monica Macovei va candida pentru Parlamentul European".

Se va înscrie în PDL şi va ocupa poziţia a doua pe lista pentru alegerile europene. Fostul ministru al justiţiei a ales să intre în partidul, căruia îi datorează cariera politică la vârf, într-un moment simbolic. A renunţat la independenţa sa - devenită proverbială într-o vreme - la câteva zile după ce Traian Băsescu i-a împărţit pe moguli în buni şi răi. Cel care a consacrat sintagmele „băieţi deştepţi”, „sistem ticăloşit” şi alte sloganuri de aburit electoratul anti-PSD l-a mângâiat pe creştet pe omul de afaceri Puiu Popoviciu, intrat în vizorul justiţiei pentru fapte de corupţie, întrebându- se retoric dacă este o crimă să investeşti câteva miliarde în Bucureşti. O atitudine elocventă pentru eşecul lamentabil al luptei anticorupţie.

Candidatura Monicăi Macovei în alegerile europene este considerată însă, de către Emil Boc, „un câştig pentru România, un câştig pentru PDL”. „Un om care s-a validat în viaţa publică drept independent merge mai departe, va lupta în continuare din perspectiva de europarlamentar pentru obiectivele pentru care a luptat în România”. Niciodată discursurile lui Boc nu au fost mai goale de conţinut. Care sunt, mă rog, aceste obiective? Ce va spune Monica Macovei în campania electorală? Că a rămas independentă în adâncul sufletului său? Nu mai interesează pe nimeni. Vor fi probabil mulţi alegători care îi vor răspunde ironic că PDL are deja un independent, pe Elena Băsescu, şi că, pentru a fi independent în România, este suficient să ai sediu de campanie într-un birt la şosea.

În mod cert, plasarea Monicăi Macovei pe lista PDL nu s-a făcut în urma unui calcul politic pragmatic. Nu cred că democrat-liberalii sunt interesaţi de potenţialul electoral al fostului ministru. În 2005, când cota sa de popularitate o concura pe cea a lui Traian Băsescu, Macovei ar fi câştigat lejer orice confruntare uninominală. În prezent, credibilitatea Monicăi Macovei este mult redusă. Atributele majore ale brandului său au fost îngropate de eşecul luptei anticorupţie. Fostul ministru al justiţiei a făcut şi lucruri bune pentru România. Aderarea la Uniunea Europeană, în condiţiile în care justiţia noastră nu îndeplinea criteriile comunitare, s-a datorat şi credibilităţii de care s-a bucurat la Bruxelles. Asta nu înseamnă că mai poate fi o garanţie a instaurării statului de drept, a asanării unei societăţi româneşti roase de flagelul corupţiei.

Locul în Parlamentul European nu este altceva decât o recompensă pentru serviciile aduse preşedintelui Traian Băsescu şi PDL. Un premiu pentru că a girat cu imaginea sa una dintre marile ipocrizii postdecembriste: lupta cu sistemul ticăloşit. O răsplată pentru că, sub pretextul reformării sistemului juridic, a luat decizii (ex. numirea procurorilor la propunerea Ministerului Justiţiei, nu a CSM), care au făcut a treia putere în stat şi mai dependentă de politicieni, şi mai uşor de folosit în confruntările cu alţi politicieni.

Citiţi şi: Stolojan şi Macovei trag eurolista baronilor PDL

Ne puteți urmări și pe Google News