Fundaţiile maghiare aruncă banii fără discernământ

Fundaţiile maghiare aruncă banii fără discernământ

Inspectorii Ministerului de Finanţe reclamă că banii veniţi de la bugetul României nu au fost folosiţi în mod judicios.

Inspectorii Ministerului de Finanţe consideră că „bugetele de venituri şi cheltuieli ale fundaţiilor comunităţii maghiare nu sunt elaborate în modul cel mai judicios”. În urma controlului recent efectuat, la cererea DNA Bucureşti, la cele patru fundaţii maghiare cu sediul în Cluj-Napoca, finanţiştii au conchis că sumele primite din partea Guvernului României nu au fost repartizate cu discernământ.

Pe lângă Fundaţia Communitas, au mai fost controlate Fundaţia Progress, Fundaţia pentru Şcoală şi Fundaţia „Elemer Jakabffy”, care sunt finanţate de statul român prin intermediul Communitas sau din alte surse, preponderent din Ungaria. Aceste fundaţii au primit din partea Guvernului României fonduri de aproape patru ori mai mari decât acum cinci ani. În anul 2008, suma alocată Fundaţiei Communitas, singura organizaţie din această categorie care este finanţată direct de statul român, a fost de 14,2 milioane de lei, faţă de 3,7 milioane de lei în anul 2003. Nagy Zsolt: „Aş putea trage concluzii, dar mă abţin”

Fundaţia Communitas are ca fondator unic Uniunea Democrată Maghiară din România şi este condusă de vicepreşedintele UDMR, Takacs Csaba. În acest caz, concluzia inspectorilor este că, în bugetul din 2008, de 14,2 milioane de lei, s-au făcut economii nejustificate în anumite domenii de activitate şi cheltuieli exagerate în altele. Salariile au fost de 1,3 milioane de lei, în timp ce s-au acordat subvenţii pentru publicarea cărţilor şi publicaţiilor în limba maghiară în sumă de 1,9 milioane de lei. De exemplu, „Lato”, supliment de cultură condus până în 2005, în calitate de redactor-şef, de Marko Bela, preşedintele UDMR, a primit subvenţii lunare de 40.000 de lei. Liderul maghiar a transmis că nu doreşte să comenteze şi a îndrumat reporterul să îl contacteze pe Takacs Csaba, care nu a putut fi însă găsit până la închiderea ediţiei.

La Fundaţia Progress, condusă de fostul ministru al comunicaţiilor Nagy Zsolt, implicat în „Scandalul spionilor”, inspectorii nu au avut ce să controleze deoarece documentele justificative se află la Budapesta.

Reprezentanţii acestei organizaţii nonprofit spun că finanţarea provine, în exclusivitate, de la guvernul ungar. Astfel, în anul 2008, Ungaria a finanţat Fundaţia Progress cu 1,97 milioane de lei, după ce, în 2003, primise 3,9 milioane de lei. „Sunt multe concluzii pe care le-aş putea trage, dar mă abţin”, a spus Nagy Zsolt, referindu-se indirect şi la tensiunile provocate de refuzul autorităţilor române de a permite aterizarea preşedintelui Ungariei.

ANCHETĂ DNA vrea să ştie destinaţia banilor

În prezent, DNA Bucureşti are în lucru un dosar care vizează modul în care au fost cheltuiţi banii publici de cele patru fundaţii clujene. Pentru ca procurorii să-şi poată continua ancheta a fost nevoie de verificarea economică a gestiunii celor patru fundaţii maghiare. Printre informaţiile care sunt verificate de procurorii DNA se află şi anumite sponsorizări sau împrumuturi efectuate de Fundaţia Communitas. De exemplu, organizaţia condusă până în 2005 de Marko Bela a acordat o sponsorizare de trei milioane de forinţi săptămânalului maghiar de cultură „Lato”, unde redactor-şef era chiar Marko Bela. Banii proveneau de la guvernul de la Budapesta, prin intermediul Fundaţiei Ilyes, prin care ţara vecină finanţează activităţile culturale ale minorităţii maghiare. Deşi în obiectul de activitate Fundaţia Communitas are susţinerea minorităţii maghiare, procurorii DNA susţin că ONGul a acordat un împrumut de 60.000 de lei, pe trei luni, fără dobândă, Fundaţiei Progress, condusă de Nagy Zsolt.

Ne puteți urmări și pe Google News