DOCTOR EVZ: Dozele în care trebuie date unui copil fluorul şi vigantolul

DOCTOR EVZ:  Dozele în care trebuie date unui copil fluorul şi vigantolul

Vă răspunde ALEXIS-VIRGIL COCHINO, medic rezident pediatrie, IOMC „Alfred Rusescu“, Bucureşti.

Claudia: Explicaţi-mi dozele în care trebuie date unui copil fluorul şi vigantolul. Sunteţi de acord cu combinaţia fluor-vigantolet? La vârsta de cinci ani, în lunile de iarnă, cum trebuie date cele două? Contează dacă se dau înainte sau după masă?

În ceea ce priveşte fluorul, există controverse legate de oportunitatea suplimentării lui în alimentaţia copilului. Există chiar unele boli în care se pare că excesul de fluor este implicat, cel puţin ca factor favorizant.

În clima noastră, suplimentarea cu vitamina D este necesară pentru prevenirea rahitismului carenţial. Această profilaxie trebuie să fie continuu aplicată până la 1.5-2 ani, apoi doar în lunile în care nu putem să expunem copilul la soare, adică 1 septembrie-1 mai.

În toată această perioadă, doza uzuală este de 500-1000 UI/zi, adică de 2-3 picaturi din soluţia cu 400 UI/pic (Vigantolul fiind cel mai cunoscut şi utilizat preparat).

Picăturile se dau direct în gură, fără să aibă importanţă relaţia cu masa.

Suplimentarea cu calciu (10 zile/lună, de exemplu) este o practică foarte răspândită, dar care nu este necesară la copilul născut la termen şi care primeşte lapte sau/şi lactate (iaurt, brânză) în cantităţi suficiente.

Trimiteţi întrebările la doctorevz@evz.ro Telefon: 202.20.00, Fax: 202.20.01

Ne puteți urmări și pe Google News