Comisar-şef de poliţie Margareta Arsenescu este de 11 ani ofiţer specialist pe probleme de Patrimoniu Cultural Naţional în cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale. Despre realizările ei am aflat pe pagina de Facebook a Poliței Pomâne.
„Margareta Arsenescu a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, devenind membru al catedrei de istorie antică şi arheologie. Pasionată de cultură şi cautătoare de adevăr istoric, începând cu anul 2003 face parte din echipa Poliţiei Române, fiind recunoscută drept unul dintre cei mai buni specialişti în domeniul protejării patrimoniului cultural.
A participat la nenumărate acţiuni de amploare, efectuând investigaţii complexe, de durată, care au necesitat extrem de multă atenţie şi solide cunoştinţe în domeniu.
Ofiţerul a reprezentat România şi Poliţia Română la importante reuniuni, întruniri de lucru şi conferinţe internaţionale pe domeniul protejării patrimoniului, fiind desemnată expert national.
Cauze complexe s-au finalizat cu recuperări semnificative de bunuri cu valoare istorică şi artistică aparaţinând patrimoniului cultural al României sau al altor state.
Un caz de mare anvergură, o realizare importantă a Poliţiei Române, a fost reintegrarea în patrimoniul cultural al României a unor vestigii paleontologice, a unor ouă de dinozaur pitic, sustrase din situri de la Tuştea, judeţul Hunedoara, care au făcut obiectul traficului internaţional. Acestea au fost recuperate de o echipa formată din poliţişti români şi italieni şi readuse în ţară.
„A fost o muncă asiduă, de echipă, o provocare pe cât de dificilă pe atât de interesantă care s-a derulat pe o perioadă de mai bine de un an de zile, dar la final am readus în ţară obiecte unice la nivel mondial, provenite dintr-o zonă protejată UNESCO”. Interfaţa internațională a acestui caz a fost comisarul-şef de poliţe Margareta Arsenescu, o persoană modestă, pasionată, un investigator desăvârşit.
„Cel mai drag şi muncit caz este cel din 2011, când am recuperat 85 de icoane vechi, furate din biserici de lemn-monument istoric, unele dintre acestea datând din secolul al XVI-lea, cu o valoare istorică şi iconografică deosebită. A fost un caz pornit de la zero şi în aproximativ două luni de la comiterea furturilor au fost recuperate cea mai mare parte a icoanelor sustrase. Persoanele implicate au fost depistate şi deferite justiţiei, iar întreaga reţea a fost anihilată. Este un caz care a dovedit valoarea muncii în echipă, profesionalismul şi dedicaţia unor oameni cu adevărat implicaţi”, ne-a mărturisit, cu emoţie dar şi satisfacţie, colega noastră.
Supranumită <<căutătoarea de comori>>, serioasă şi receptivă în munca sa, Margareta Aresenescu, Margot cum o ştiu prietenii, este pasionată de călătorii, îi place să citească, să petreacă „timp frumos” alături de fiica sa, îşi preţuieşte nespus studenţii şi este îndragostită iremediabil de istorie”.