NATO iartă Rusia pentru invadarea Georgiei

NATO iartă Rusia pentru invadarea Georgiei

Alianţa reia astăzi relaţiile oficiale cu Moscova, întrerupte acum şase luni.

NATO va relua de astăzi relaţiile oficiale la nivel înalt cu Federaţia Rusă, după o întrerupere de şase luni, cauzată de conflictul cu Georgia. Potrivit AFP, Alianţa va reafirma cu acest prilej importanţa parteneriatului său cu Georgia şi Ucraina. „Este baza compromisului politic la care s-a ajuns. Va fi un acord de principiu”, a declarat un diplomat familiar cu negocierile. Potrivit termenilor acestui compromis, miniştrii de externe ai NATO, care se reunesc azi, la Bruxelles, vor anunţa o reuniune în sesiune de urgenţă a Consiliului NATO - Rusia, la nivel ministerial.

După-amiază, ei se vor întâlni cu omologul lor ucrainean şi cu cel georgian, în Comisiile NATO - Ucraina şi NATO - Georgia. Cele două republici foste sovietice speră să devină membre ale Alianţei, sfidând Moscova, care în ultima vreme şi-a multiplicat confruntările militare şi economice cu ambele state.

Relaţiile NATO - Rusia fuseseră îngheţate pe 19 august 2008 de cele 26 de state aliate, ca sancţiune pentru reacţia considerată „disproporţionată” a Rusiei la ofensiva iniţiată de Georgia pentru a prelua controlul asupra republicii separatiste Osetia de Sud.

Abia în decembrie, Alianţa l-a însărcinat pe secretarul său general, Jaap de Hoop Scheffer, să restabilească „progresiv” contactele cu Moscova, în perspectiva reluării oficiale a lucrărilor Consiliului NATO - Rusia. O majoritate a aliaţilor, în frunte cu Germania, Franţa, Italia, Spania şi Marea Britanie, milita pentru normalizarea relaţiilor. Dar membrii est-europeni au apreciat că o reconciliere cu Moscova este prematură, după un anunţ privind menţinerea trupelor şi chiar crearea de noi baze ruseşti în Osetia de Sud.

Hillary Clinton, faţă în faţă cu Serghei Lavrov

Graţie deciziei NATO, secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, va avea o mai mare libertate să discute cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în cursul întrevederii prevăzute cu acesta, vineri, la Geneva, relatează „EUObserver”. Clinton s-a întâlnit aseară, la Bruxelles, cu omologii săi europeni, reuniţi într-o „cină transatlantică” înaintea întâlnirii ministeriale de azi, care se va concentra pe Afganistan, Europa de Est şi Rusia. La cina informală au participat şi miniştri de externe din ţări care nu sunt membre ale Alianţei, precum Finlanda, Suedia şi Elveţia. Discuţiile au fost do minate de reînnoirea angajamentelor pentru operaţiunile NATO în Afganistan.

În ceea ce îl priveşte, ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, s-a declarat „foarte satisfăcut” de reluarea dialogului cu Ali anţa. Rogozin a anunţat ieri că este favorabil organizării unui Consiliu NATO - Rusia înaintea summitului Alianţei de luna viitoare.

Ne puteți urmări și pe Google News