Lipsa lichidităţilor face ca statul să ia măsuri pentru încurajarea economisirii în rândul populaţiei.
Dacă băncile comerciale vin cu dobânzi din ce în ce mai atractive pentru sumele constituite în depozite, statul a crescut suma de garantare a depzitelor bancare la 50.000 de euro.
De la 20.000 la 50.000 de euro
Astfel, plafonul de garantare a depozitelor bancare pentru populaţie a fost majorat la 50.000 de euro, de la 20.000, cât era suma iniţială.
Senatul a adoptat cu 83 de voturi pentru şi niciun vot împotrivă proiectul de lege care prevede această creştere a plafonului de garantare.
Cresc economiile Ca urmare a acestei măsuri, bancherii se aşteaptă ca în perioada următoare, numărul celor care vor constitui un cont de economii să crească.
Potrivit secretarului de stat al Ministerul Finanţelor Publice, Cosmin Coman, în România era necesară modificarea legislaţiei în vigoare, astfel încât, depozitele constituite de fiecare persoană fizică, la oricare dintre instituţiile de credit participante la Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar să fie garantate până la suma de 50.000 euro.
În România, la fel ca în UE
Acesta a precizat că, astfel, România poate "răspunde la propunerile adoptate la nivelul Uniunii Europene" pentru restaurarea încrederii în sistemele financiare şi pentru prevenirea retragerii în masă a depozitelor, în contextul crizei financiare.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului a fost adoptată de autorităţile române după ce miniştrii europeni de finanţe au ajuns la un acord, în octombrie 2008, referitor la majorarea plafonului minim de garantare pentru depozitele bancare ale populaţiei, de la 20.000 euro la 50.000 euro, în cazul în care băncile dau faliment.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, preciza recent că plafonul anterior de garantare, de 20.000 euro, acoperea 99,2% din depozite, dar că cele 0,8% din depozite mai mari de 20.000 euro însumează 40% din volumul economisirii din România.