„Katalin Varga” şi-a spălat onoarea la Berlin | VIDEO
- Adam Popescu
- 16 februarie 2009, 00:00
Coproducţia a obţinut Ursul de Argint pentru sunet, trofeu adjudecat, anul trecut, de unul dintre membrii trupei Radiohead, Jonny Greenwood.
Cea de-a 59 ediţie a Festivalului de Film de la Berlin s-a încheiat în tradiţia cu care a obişnuit în ultimii ani lumea filmului: după ce vreme de zece zile a păstrat un „aer hollywoodian”, atenţia concentrându-se asupra marilor staruri, la gala de decernare a premilor, sâmbătă seara, focusul s-a mutat pe filmele de nişă provenite din ţări fără mare tradiţie cinematografică.
Dacă în ultimii ani Berlinala şi-a împărţit trofeele unor producţii din Brazilia, China sau Bosnia, anul acesta a venit rândul Peru-ului, ţară debutanată la festival, să-şi adjudece premiul cel mare, cu „La Teta Asustada”. Aşteptările au fost încă şi mai ridicate anul acesta, printre altele şi datorită preşedintei juriului, actriţa Tilda Swinton, considerată una dintre cele mai „neconvenţionale” celebrităţi din lumea filmului.
În plus, peliculele aflate în competiţie cu greu ar fi putut fi mai diferite: de la thriller politic, la dramă psihologică şi comedie în maniera Hollywood - filme provenite din Peru, Statele Unite ale Americii, România sau Iran s-au numărat printre cele 18 producţii aflate în competiţie pentru Ursul de Aur.
La 23 de ani după „Pas în doi”
Producţia româno-britanico-ungară „Katalin Varga”, regizată de Peter Strickland, a împărţit critica în două tabere: unii l-au văzut printre favoriţii ediţiei, iar alţii au considerat că n-are o şansă reală la un trofeu. Interpreta rolului principal, Hilda Peter, a fost însă considerată favorită pentru Ursul de Argint până cu puţine ore înainte de a fi anunţaţi câştigătorii la categoria Cea mai bună actriţă. În cele din urmă, „Katalin Varga” a fost răsplătit cu Ursul de Argint pentru „contribuţie artistică remarcabilă”, iar premiul le-a revenit celor doi responsabili de sunetul filmului, Gábor Erdély şi Tamás Székely.
În urmă cu un an, la aceeaşi categorie a fost onorat cu Jonny Greenwood, membrul trupei Radiohead, pentru coloana sonoră a filmului nominalizat de opt ori la Oscar, „Va curge sânge”. După 23 de ani, este primul trofeu câştigat la Berlinală de o co-producţie majoritar românească, de la „Pas în doi” al lui Dan Piţa, premiat cu o menţiune specială a juriului în 1986. „Este o imensă bucurie pentru noi, acum un an nici nu ştiam dacă filmul va fi gata vreodată, iar acum se află în palmaresul Berlinalei, înaintea unor filme consacrate care au costat de 50 de ori mai mult”, declară Tudor Giurgiu, producătorul de la Libra Film.
Pelicula a fost deja vândută în peste 10 ţări, printre care Franţa, Italia, Marea Britanie, Portugalia, Grecia, Ungaria şi Benelux. „Katalin Varga” va ajunge pe marile ecrane din România în toamnă, însă va rula în avanpremieră în câteva oraşe, în această primăvară, cu ocazia Caravanei TIFF, organizată de Festivalul de Film Transilvania.
Nepoata lui Llosa ia Ursul de Aur
„Veneţia a descoperit Asia, Cannes România, iar Berlin America Latină”, scrie presa germană. Trofeul Ursul de Aur i-a revenit producţiei peruano-spaniole „La Teta Asustada” („The Milk of Sorrow”) în care regizoarea Claudia Llosa, nepoata celebrului scriitor Mario Vargas Llosa, povesteşte despre suferinţele unei tinere, care se confruntă cu situaţia politică instabilă şi violenţele din Peru. Mama tinerei a fost violată în timpul luptelor de gherilă dintre forţele insurgente „Sendero Luminoso” şi statul peruan sub conducerea preşedintelui Alberto Fujimori, iar trauma suferită s-a transmis fiicei.
Violul a fost tematizat în mai multe filme prezentate la Berlinală, printre care şi „Katalin Varga”, care tratează subiectul, chiar dacă nu-l suprapune unui fundal politic. Şi personajul interpretat de actriţa româncă, Anamaria Marinca, în pelicula „Storm”, a regizorului german Hans-Christian Schmid, a fost victima unui viol.
La rândul său, „Storm” a fost cotat de critică vreme de zece zile drept unul dintre favoriţii la marele premiu al festivalului, dar nu a câştigat în cele din urmă niciun trofeu important. Pelicula a fost răsplătită cu trei premii, unul din partea organizaţiei „Guild of German Art House Cinemas”, unul de la Amnesty International şi unul din partea cititorilor publicaţiei Berliner Morgenpost.
Femeile, sub reflectoarele de la Berlin
Regizoarea germană Maren Ade a câştigat Marele premiu al juriului pentru „Alle Anderen”, iar prestaţia actriţei din rolul principal, Birgit Minichmayr, a fost răsplătită cu Ursul de Argint pentru interpretare. Pentru cea mai bună regie a fost onorat filmul iranian „About Elly”, care urmăreşte, de asmenea, povestea unei o femei.
Şi cel de-al doilea lungmetraj românesc prezentat la Berlin, la secţiunea „Forum”, „Cea mai fericită fată din lume”, regizat de Radu Jude, are o femeie că protagonistă. Delia, o fată din provincie, câştigă o maşină în urma unei campanii promoţionale pentru răcoritoare. Însoţită de părinţi, aceasta vine la Bucureşti. În timpul filmărilor „inumane” ale unui spot publicitar pentru sucurile „aducătoare de noroc”, se dezlănţuie un conflict între Delia şi părinţii ei. Fata vrea să păstreze maşina câştigată, în timp ce părinţii vor să o vândă pentru a investi banii într-o afacere. Producţia lui Jude a obţinut premiul C.I.C.A.E. (Confédération Internationale des Cinemas d'Art et d'Essai). „Bric-Brac”, criticat de presa germană
Celelalte două prezenţe româneşti la festival, scurtmetrajele proiectate la secţiunea Berlinale Shorts (în afara competiţiei), au fost „Renovare”, de Paul Negoescu, şi „Bric-Brac” de Gabriel Achim. În timp ce „Renovare” a rămas fără un ecou semnificativ, „Bric-Brac” a fost criticat aspru de presa germană, care l-a considerat un film înscris în competiţie cu un singur scop, acela de a face ca celelalte scurtmetraje prezentate în acelaşi pachet „să pară mult mai bune”.
Bilanţul festivalului
La ediţia din acest an a Berlinalei au rulat 383 de filme, într-un total de 1 238 de proiecţii. Aproape 20.000 de specialişti în film şi jurnalişti din 136 de ţări au fost acreditaţi la eveniment. Directorul festivalului, Kosslick, s-a arătat mulţumit de evoluţia festivalului, subliniind că „datorită noilor săli de proiecţie, anul acesta a fost doborât un record de vizitatori”.
Dieter Kosslick a reuşit şi anul acesta să atragă la Berlin vedete de „primă mână” ale cinematografiei mondiale. În ciuda frigului, pe covorul roşu şi-au arătat ţinutele de gală o serie staruri precum Clive Owen, Demi Moore, Michelle Pfeiffer, Renée Zellweger, Keanu Reeves, Willem Dafoe, Gael Garcia Bernal, Brenda Bethlyn sau Kate Winslet. Printre altele, şi prezenţa acestui arsenal VIP în Berlin semnalează faptul că festivalul şi-a câştigat locul în seria celor mai importante manifestări de gen din lume. În timp ce numărul de vizitatori, în jur de 300.000, potrivit estimărilor, îl califică în fruntea clasamentului celor mai importante manifestări de gen.