Elveţienii se pronunţă duminică asupra reînnoirii acordurilor care permit cetăţenilor comunitari să muncească în Ţara Cantoanelor, într-un referendum tensionat, care ar putea pune în discuţie relaţiile Elveţiei cu cel mai important partener economic al său.
Potrivit France Presse, cei aproape 5 milioane de alegători elveţieni au început deja să voteze prin corespondenţă, acceptând sau respingând prelungirea acordurilor de liberă circulaţie, în vigoare din 2002, şi mai ales extindererea acestora la România şi Bulgaria.
Miza referendumului este mare, deoarece UE, cu care Elveţia şi-a înmulţit parteneriatele economice, a anunţat deja că o decizie negativă peste două zile va declanşa aplicarea „clauzei ghilotină“. În virtutea acestui principiu, celelalte şase acorduri semnate de Bruxelles şi Berna în 1999, inclusiv cel referitor la libera circulaţie, vor deveni caduce. „Întreaga cale bilaterală aleasă de Elveţia faţă de UE va porni de la zero“, a explicat purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist elveţian, Jean-Yves Gentil.
De peste o lună, diverşi miniştri elveţieni intervin zilnic în presă pentru a apăra acordurile economice cu UE, care au deschis o piaţă de aproximativ 500 de milioane de consumatori şi au generat în ţară, din 2004, 250.000 de noi locuri de muncă. Dreapta elveţiană, care se opune unei apropieri de UE, ţine discursuri care alimentează teama populaţiei că străinii vor „fura“ locurile de muncă ale elveţienilor.
Argumentele economice devin şi mai puternice în contextul crizei mondiale, care nu ocoleşte Elveţia, unde teama de şomaj creşte de la o zi la alta. Uniunea Democrată de Centru (UDC), cunoscută pentru politica sa xenofobă şi anti-UE, a difuzat afişecu corbireprezentându-i pe români şi bulgari încercând să devoreze teritoriul elveţian. Pentru UDC, România şi Bulgaria sunt „două ţări din lumea a treia în sânul UE“.