SONDAJ. Optimismul s-a prăbuşit încă de la debutul crizei economice.
Starea de spirit a românilor s-a deteriorat simţitor din primăvara anului trecut până în toamnă, iar nivelul de optimism s-a prăbuşit în exact aceeaşi perioadă, care a coincis cu debutul crizei economice în Europa, arată rezultatele sondajului Eurobarometru.
Pesimismul ar fi şi mai accentuat în prezent, când efectele crizei au început să se facă simţite, a apreciat ieri autorul raportului naţional, sociologul Dumitru Sandu. La acest declin ar contribui şi faptul că foarte multe dintre promisiunile electorale nu vor putea fi respectate, a adăugat şeful reprezentanţei Comisiei UE la Bucureşti, Nicolae Idu.
Concret, dacă, în primăvara lui 2008, 44% dintre români apreciau că, peste 12 luni, situaţia lor generală va fi mai bună, doar 29% dintre ei mai credeau acelaşi lucru în toamna anului trecut. Optimismul privind situaţia financiară personală a căzut şi el, dramatic, de la 40% la 28% în aceeaşi perioadă, iar încrederea în buna funcţionare a economiei din ţară a suferit, de asemenea, o depreciere cu cinci puncte procentuale.
Statisticile arată că România nu a fost un caz singular, Lituania şi Malta împărtăşind situaţia. Declinul optimismului mioritic a fost însă mai accentuat decât media la nivelul celor 27 de state UE.
Facturile lunare, o îngrijorare
Nivelul de optimism al românilor este strâns legat de felul în care aceştia percep situaţia în care se află ţara din punct de vedere economic sau instituţional.
Nu e nicio surpriză, prin urmare, că numărul celor care credeau că „ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită“ aproape că s-a dublat, din primăvara până în toamna lui 2008, sărind de la 18% la 34%. „Acesta este un semn de accentuare a nemulţumirii românilor faţă de mersul instituţiilor şi faţă de schimbările instituţionale“, potrivit sociologului Dumitru Sandu.
Situaţia economică personală joacă şi ea un rol central în formarea stării de spirit. Iar aceasta nu este tocmai fericită. În vreme ce vest-europenii sunt îngrijoraţi de scăderea puterii de cumpărare, esticii se concentrează mai mult pe ducerea unui trai decent şi plata facturilor lunare. De aceea, 57% dintre români s-au declarat îngrijoraţi de plata facturilor lunare, în comparaţie cu 46%, la nivelul UE. Per total, doar 8% dintre români au declarat cheltuielile de zi cu zi drept „acceptabile“ şi numai 16% dintre ei au apreciat acelaşi lucru despre preţurile la energie.
Mişcările sociale, improbabile Raportul naţional al Eurobarometrului încadrează România într-o „macroregiune estică“, alături de Statele Baltice şi de Bulgaria, ţări cu care împărtăşeşte nivelul relativ scăzut de satisfacţie faţă de viaţă, dar şi pe cel de dezvoltare economică.
În acest context, amplele mişcări de protest antiguvernamentale care au avut loc săptămâna trecută în Lituania, Letonia şi Bulgaria nu au fost deloc întâmplătoare, a declarat sociologul Dumitru Sandu pentru EVZ.
„Nu mă aştept însă la o replică a mişcărilor sociale şi în România“, a apreciat Sandu, care a subliniat că ţara noastră nu are o stare de spirit globală negativă. Un alt factor care împiedică izbucnirea unor astfel de proteste este emigraţia, care a rezolvat problema şomajului şi a tensiunilor sociale, a adăugat sociologul.
Proporţia românilor ingrijoraţi creşte la toate capitolele
STUDIU Nu ne temem de concedierile aduse de criză
Două treimi dintre români nu-şi fac însă griji că ar putea fi concediaţi, spre deosebire de ruşi, turci şi brazilieni, care sunt cei mai neliniştiţi de faptul că ar putea rămâne fără job în următoarele luni. Sunt rezultatele ultimului studiu realizat de Synovate, una dintre primele zece companii de cercetare de piaţă din lume. Britanicii sunt cei mai pesimişti în ceea ce priveşte viitorul ţării lor: trei sferturi consideră că criza va duce economia de râpă, potrivit studiului publicat pe www.synovate.com.
În topul pesimiştilor urmează cetăţenii din SUA, Belgia şi Franţa. Cât privesc marile temeri ale populaţiei, pe primele două locuri se află „concedierea“ şi „imposibilitatea de a asigura hrană familiei“. Gândul că ar putea rămâne fără slujbă le dă insomnii în special ruşilor şi turcilor, însă doar 32% dintre români îşi fac gânduri negre din cauza concedierii. Studiul a fost realizat în 2008 pe un eşantion de 11.500 de persoane din 18 ţări. (Oana Botezatu)