Cum a obținut Amedy Coulibaly creditul prin care și-a finanțat atacurile teroriste din Paris | VIDEO

Cum a obținut Amedy Coulibaly creditul prin care și-a finanțat atacurile teroriste din Paris | VIDEO

Teroristul Amedy Coulibaly, care a ucis o poliţistă şi alţi patru oameni în magazinul evreiesc din Paris, a luat înainte de a comite atentatul un împrumut de câteva şase mii de euro, bani cu care şi-a şi finanţat atacurile, dar intenţiile sale n-au fost vizibile pentru autorităţi decât atunci când a fost prea târziu.

Coulibaly a luat un împrumut în valoare de 6.000 de euro de la agenţia de credite Cofidis, în 4 decembrie 2014. Când a contractat creditul, Coulibaly a completat un document care arată că  lucra din 2007 la Naxos, o companie de CD-uri cu muzica clasică, şi ca are un salariu lunar de aproape 3.000 de euro, informează La Figaro.

Amedy Coulibaly a călătorit în SPANIA şi a făcut un împrumut, înaintea atacurilor

Un video postat postum pe Internet, în care Amedy Coulibaly spune ca a dat "câteva mii de euro", unuia dintre frații Kouachi, pentru ca aceasta să achite ceea ce a trebuit să-l cumpere", pare să confirme faptul că fondurile împrumutate a fost utilizat pentru a finanța atacurile de săptămâna trecută împotriva sediul Charlie Hebdo, precum și luarea de ostatici în magazinul evreiesc din Porte de Vincennes.

Ne puteți urmări și pe Google News

Faptul că un singur credit de consum poate fi utilizat pentru finanțarea actelor de terorism ridică problema de responsabilitate, atrage atenţia Le Figaro.

Directorul Cofidis, Gilles Sauret, a explicat, pentru La Voix du Nord, că sumele avansate corespund unei "împrumut de consum, de multe ori folosit pentru îmbunătățiri acasă" și pentru acest gen de cazuri nu se impune "obligația legală de a justifica" felul în care vor fi utilizaţi banii. 

Acest lucru a fost confirmat şi de Raitberger Elsa, avocat în dreptul consumatorilor: "Banca trebuie să pună, desigur, întrebări cu privire la scopul împrumutului. Dar clientul, de asemenea, poată să mintă. Ca banca ceea trebuie să faci este să verifici dacă clientul poate returna suma împrumutată. În cazul în care persoana solicită un credit de 3.000 de euro și a declarat că foloseşte banii pentru pentru a reface acoperişul, el nu este verificat ", a explicat experta.

Taxa de vigilenţă

Ce este totuși necesar, a punctat Raitberger Elsa, este ca instituțiile de credit să de dovedească vigilente în legătură cu documentele justificative pe care le aduce debitorul.

Potrivit La Voix du Nord, Amedy Coulibaly a prezentat, printre altele, documente de salarizare şi de impunere pentru a i se aproba cererea pentru credit. Cu toate acestea, la o simplă verificare, jurnaliștii au constat că numărul angajatorului "nu este atribuit."

"Din nou, agenția de credit trebuie să verifice cel puțin actele furnizate pentru că falsul în documente este un delict, iar pedeapsa este mai mai mare atunci falsul în documente priveşte declaraţia de impozit", a atras atenţia avocata în dreptul consumatorilor, citată de Le Figaro.

Cu toate acestea Elsa Raitberger a subliniat că nu se poată imputa unei bănci că nu a verificat totul.

"O instituție de credit nu este un judecător, nu este poliţist. Dar, uneori, există indicii: un salariu care nu menționează numărul contractului de angajare sau un salariu care nu corespunde funcției", a mai spus ea.

Potrivit Elsei Raitberger, acest lucru ar fi să fi alertat bancherii. În acest caz, este banca trebuia să se sesizeze şi de la faptul că Amedy Coulibaly adus o asigurare de viață pentru un credit scurt (60 luni).

În ceea ce privește rambursarea împrumutului, prima plată lunară trebuia făcută în 5 ianuarie, cu două zile înainte de atac. Banii ar putea fi daţi înapoi de moştenitorii teroristului, deoarece "ar fi surprinzător că acest tip de moarte să fie definită în termenii asigurătorul ", a mai spus avocata.