Agitația care cuprinde o familie de maimuțe la vederea unui intrus pe care simt că-l pot intimida seamănă foarte bine cu comportamentul membrilor CNA în fața unor televiziuni care deranjează liniștea mediatică a PSD. De hiene le e frică. CNA n-a îndrăznit niciodată să se lupte cu Antena 3. Acest post a ajuns, astfel, să dea ok-ul pentru numirea membrilor CNA, indiferent cine i-ar propune. Majoritatea parlamentară se supune docil, iar vechii liberali se alătură tăcuți, pentru că și lor le place liniștea. S-a bătut palma, Iohannis a fost cruțat, așa că restul nu mai contează.
Sclavia CNA în fața Antenei 3 a început în 2007, după moartea lui Ralu Filip. Trebuia să fie înlocuit de Valentin Nicolau, cel care parcurge, din păcate mult prea devreme, ultimul drum pe această lume. În memoria lui, am să evoc un moment cheie în evoluția, sau mai degrabă în involuția audiovizualului românesc. Valentin Nicolau fusese numit membru CNA, în iunie 2007. Urma să-l înlocuiască pe Ralu Filip, președintele CNA, mort subit, ca urmare a unui infarct. O săptămână mai târziu, aranjamente de culise între PNL și PSD - mereu aceleași partide interesate de CNA și TVR - tergiversau supunerea la vot a alegerii noului președinte al CNA.
PNL voia neapărat CNA, PSD trebuia să se mulțumească cu șefia TVR. Se negocia, ”cu cuțitele pe masă”, în Parlament, plenul celor două Camere fiind suspendat într-o pauză fără termen, chiar în timpul procedurilor de vot pentru șefii CNA și TVR. În același timp, sub coordonare politică prin telefoane, membrii CNA amânau votul pentru Valentin Nicolau. Trebuia să fie votat mai întâi în Consiliu, apoi în Parlament. Refuzând să fie obiect de tranzacții politice, Valentin Nicolau și-a dat demisia din calitatea de membru CNA, după numai o săptămână de la numire, deci. A fost o ușurare, negocierile politice încheindu-se imediat. Răsvan Popescu a devenit președinte al Consiliului, la propunerea PNL, iar Alexandru Sassu, propus de PSD, a preluat TVR. Erau negociați la pachet.
Pentru ca Răsvan Popescu să obțină voturile necesare în Consiliu, un membru CNA a fost adus la ședință cu elicopterul, deși era imobilizat la pat în provincie. În acea zi a început declinul CNA și implicit, al audiovizualului românesc. Alta, cred, că le era soarta dacă Ralu Filip era urmat de Valentin Nicolau. În decembrie 2012, la finalizarea mandatului lui Răsvan Popescu, numele lui Valentin Nicolau a mai fost vehiculat pentru preluarea conducerii CNA. Era, totuși, riscant întrucât Nicolau n-ar fi fost o marionetă facilă în mâinile PSD. A fost preferată Laura Georgescu. În numai doi ani, declinul CNA a devenit dezastru, iar lucrurile par să nu se oprească.
Nouă membri CNA din unsprezece vor fi în slujba Antenei 3. Ceilalți doi devin neglijabili fiind, pe de-o parte intimidați de hărmălaia din jur, pe de alta, înregistrând lacune în cunoașterea legislației pe care sunt puși să o aplice. În aceste condiții, rămân și fără voce, și fără argumente. Așa s-a întâmplat în ședința de marți, când TVR a rămas nesancționat pentru favorurile pe care i le-a făcut lui Victor Ponta în campania electorală. Premierul a fost invitat singur la două emisiuni ale postului public, chipurile, în calitatea sa administrativă, nu de candidat.
Niciunul dintre membrii CNA nu a găsit vreo încălcare a legii, deși există prevederi obligatorii în privința pluralismului de opinii, chiar și în această situație. Altfel spus, dacă premierul era invitat în această calitate, TVR avea obligația să-i contrapună opinia printr-un reprezentant al opoziției, oricine ar fi fost acesta, inclusiv candidatul la Președinție. Este o obligație minimală de jurnalism corect, mai ales la un post public. Cu toate acestea, unanimitatea membrilor CNA a considerat că nu e nicio abatere.
În aceeași zi, au fost amendate posturile Nașul (pentru câteva epitete inofensive asociate nu unei persoane, ci unor promisiuni electorale) și B1 pentru opiniile exprimate de Radu Banciu cu privire la atacul terorist de la Charlie Hebdo. Ședința a fost pe 13 ianuarie, iar emisiunile B1 sancționate fuseseră difuzate cu doar câteva zile în urmă. Celeritate, așadar. În schimb, au fost necesare șase luni pentru o decizie în privința Antenei 3, deși existau 70 de plângeri din luna august, ca urmare a repetatelor amenințări ale lui Mircea Badea, cu bâta în mână, la adresa motocicliștilor care-i deranjau emisiunea ținută în afara studioului. În cazul plângerilor DNA și CSM, pentru denigrarea Laurei Codruța Kovesi și a președintelu Inaltei Curți, au trecut opt luni. Niciunul dintre cazuri nu a fost sancționat marți. Nici măcar o somație.
Cutia cu maimuțe s-a manifestat gălăgios în cazul Radu Banciu-Charlie Ebdo. În fața hienei, a făcut liniște.