Misterioasa explozie GIGANTICĂ din Siberia. S-a văzut din Marea Britanie | VIDEO

Misterioasa explozie GIGANTICĂ din Siberia. S-a văzut din Marea Britanie | VIDEO

O explozie gigantică, de o forţă similară celor create de bombele cu hidrogen, a avut loc în pădurile din Siberia.

Explozia Tunguska a avut loc pe 30 iunie 1908, la ora 7:17, lângă râul Podkamennaya Tunguska, în Siberia, fiind atât de puternică încât s-a văzut chiar şi în Marea Britanie.

O cometă, sau un asteroid?

Pe 30 iunie 1908, deasupra râului Podkamennaya Tunguska a avut loc o explozie extrem de puternică. Experţii cred că o cometă sau un asteroid a explodat în atmosferă, la o altitudine de 5-10 km, astfel explicându-se lipsa unui crater de impact.

Ne puteți urmări și pe Google News

A fost cel mai puternic eveniment de acest fel din istoria recentă a planetei, dimensiunea obiectului fiind cuprinsă probabil între 60 de metri în diametru şi 190 metri, cred specialiştii. Până acum au fost publicate peste o mie de lucrări ştiinţifice pe această temă, în special ale unor cercetători ruşi.

Ei estimează că energia eliberată în urma exploziei a fost de aproximativ 10-15 megatone de TNT, adică de 1.000 de ori mai mare ca energia eliberată de bomba atomică lansată la Hiroshima.

Explozia a distrus peste 80 de milioane de copaci, pe o suprafaţă de peste 2.000 km pătraţi din taigaua rusească, iar unda de şoc resimţită a fost similară unui cutremur de 5 grade pe scara Richter. Din fericire, incidentul a avut loc într-o regiune nepopulată, astfel că nu au fost înregistrate victime. Dacă explozia s-ar fi declanşat deasupra unui oraş mare, întreaga localitate ar fi fost complet distrusă. Potrivit cotidianului rus Pravda, teoriile conspiraţiei şi controversele din jurul acestui fenomen nu au încetat până în zilele noastre.