SRI: Deciziile CCR privind cartelele pre-pay au "consecinţe grave, greu de anticipat, asupra securităţii naţionale"
- Ioana Tomescu
- 21 septembrie 2014, 11:40
Prin purtătorul de cuvânt Sorin Sava, SRI a transmis punctul de vedere privind deciziile CCR de neconstituţionalitate ale legilor "Big Brother" şi a cartelelor prepay. SRI consideră că efectul deciziilor Curţii "a produs un vid legislativ, cu consecinţe grave, greu de anticipat, asupra securităţii naţionale".
Într-un comunciat transmis Mediafax, SRI a transmis că nu formulează aprecieri cu privire la deciziile Curţii Constituţionale, dar "atrage atenţia cu privire la implicaţiile pe care le generează aceste decizii, consecinţele fiind deja resimitite în reducerea drastică a capabilităţilor operaţionale, în imposibilitatea instituţiilor statului de gestiona riscuri şi ameninţări iminente la adresă securităţii naţionale precum şi în crearea unor vulnerabilităţi fără precedent, de natură a afecta siguranţă cetăţenilor".
În ceea ce priveşte deciziile de neconstituţionalitate ale Legii 82/2012 (Legea Big Brother) şi Legii pentru modificarea şi completarea OUG nr. 111/2014 privind comunicaţiile electronice şi regimul cartelelor preplătite, poziţia SRI este că efectul acestora "a produs un vid legislativ, cu consecinţe grave, greu de anticipat, asupra securităţii naţionale". "Activităţi riguros reglementate în ţările cu tradiţie democratică sunt acum suspendate în România care, astfel, este lipsită de o bază legislativă adecvată corelată cu evoluţiile tehnologice şi dinamică alertă a riscurilor şi ameninţărilor locale şi regionale", mai spune Sorin Sava, în comunicat.
În acest context, SRI şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia creată şi spune că este necesară "adoptarea urgentă a unor soluţii normative prin care să se asigure echilibrul între nevoia de a proteja drepturile omului şi responsabilitatea de a apăra securitatea naţională, astfel încât instituţiile statului care au acest rol să îşi poată îndeplini obiectivele profesionale, în interesul cetăţenilor României"
În consecinţă, arată Sorin Sava, în raport cu misiunile încredinţate şi angajamentele internaţionale asumate, SRI îşi exprimă, "în mod onest şi transparent, îngrijorarea cu privire la situaţia creată" şi consideră "necesară adoptarea .
CCR a decis în data de 8 iulie că Legea Big Brother este neconstituţională, deoarece actul normativ prejudiciază manifestarea liberă a dreptului la comunicare sau la exprimare. Legea prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină timp de 6 luni anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.
De asemenea, în data de 16 septmbrie, CCR a admis ca fiind neconstituţională legea cartelelor pre-pay care prevedea identificarea utilizatorilor de cartele telefonice preplătite.