GlaxoSmithKline, amendată în CHINA cu 490 milioane de dolari, pentru MITĂ

GlaxoSmithKline, amendată în CHINA cu 490 milioane de dolari, pentru MITĂ

China a amendat compania farmaceutică britanică GlaxoSmithKline cu 490 de milioane de dolari, după ce un tribunal a decis că firma este vinovată de dare de mită. Amenda record vine după acuzațiile că gigantul farmaceutic a plătit doctori și spitale, pentru a le promova produsele.

Fostul șef al operațiunilor din China ale companiei GlaxoSmithKline, Mark Reilly, a primit o pedeapsă de trei ani de  închisoare, dar care a fost suspendată pentru patru ani. Și alți directori ai GSK au primit pedepse cu înshioarea cu suspendare. 
 
Verdictul a fost dat după un proces ce a durat o zi, la un tribunal din Changsha, potirvit agenției Xinhua, citată de BBC News.
 
Autoritățile chineze au anunțat, în iulie 2013, că investighează GSK, în cel mai mare scandal de corupție ce a lovit firmele străine în ultimii ani. 
 
GSK a anunțat că a publicat o declarație în care cerea scuze guvernului și poporului chinez. „Este important să se ajungă la o concluzie în ancheta afacerilor companiei noastre din China, dar acest caz reprezintă un motiv de dezamăgire pentru GSK”, a declarat directorul executiv Sir Andrew Witty. „Am învățat și vom continua să învățăm din asta. GSK este în China de aproape 100 de ani și vom rămâne complet angajați față de această țară și de cetățenii ei”, a spus el.
 
De asemenea, a adăugat că firma va continua să faăc investiții directe în China, pentru a sprijini reforma guvernamentală în domniul sănătății și planurile pe termen lung pentru creștere economică.