Şi noi dascălii avem unele necazuri la început de an şcolar. De obicei fiecare an de învăţământ debutează cu probleme legate de renovarea şcolilor şi o discutabilă repartizare a elevilor în clase. Nimeni nu se gândeşte şi nu se uită la dascăli, ca şi cum ei ar fi în regulă din toate punctele de vedere.
Uite că nu este chiar aşa. Prin tradiţie toate problemele legaie de cadre şi personal, din branşa noastră erau reglementate de inspectoratele şcolare. Nu mai este aşa. Nu înţeleg cum şi prin ce minune rolul directorilor de şcoală a crescut enorm. Ei decid totul şi asta face loc multor nedreptăţi. De exemplu eu, care am toate gradele şi am un dosar perfect, am mers la inspectorat să solicit ore suplimentare la alte şcoli, cum am făcut de când lumea. Mi s-a spus să mă duc la şcolile respective şi să mă înţeleg cu directorul. Ei, uite aici încep problemele. Directorii respectivi, sau cel puţin unul dintre ei, fac nazuri. Cum atribui nişte ore suplimentare şi cui nu ar fi mare scofală de probleme. Teoretic orice director ar trebui să dorească să aibe în şcoală profesorii cel mai bine pregătiţi, calitate atestată de studii, grade, note luate la diverse examene pe care noi le mai avem din când în când. Dar nu mai este aşa. Directorul ia pe cine vrea el şi în general face ce vrea el. De exemplu îşi bagă în consiliul de administraţie, al şcolii numai părinţi şi cadre didactice care îi sunt apropiaţi. În aşa fel că tot ce ţine de banii destinaţi administrării şcolii se întâmplă exact cu vrea directorul şi probabil şi în interesul lui.
De când am intrat eu în învăţământ, la început în mediul rural, directorii tăiau şi spânzurau dar îi mai trăgea de mânecă şi câte un inspector. Acum aceştia vin prin şcoli şi verifică doar hârtiile, adică planuri de lecţie, planificări…Ei nu prea mai intră la clasă, nu prea mai iau contact nici cu cadrele didactice şi nici cu elevii. Doar directorii taie şi spânzură. Noi avem o blondă de geografie. Pentru că sunt profesor titular în şcoala respectivă ezit să povestesc ce face blondina noastră. Până se va umple paharul.