Cunoscutul producător român a pătruns pe piața filmului din China. Păunescu urmează să realizeze prima coproducție româno-chineză.
Ieri s-a încheiat Festivalul de Film Asiatic. Inițiat în urmă cu trei ani de Mandragora Movies, casa de producție a lui Bobby Păunescu, festivalul se află deja la a doua ediție. În cele patru zile, cinefilii au urmărit la Grand Cinema & More din Băneasa șase dintre cele mai premiate producții asiatice. Proiecția specială a celui mai important titlu din festival, „Back to 1942”, a avut loc în prezența lui Bobby Păunescu și a membrilor delegației: Tian Yuyan, vice-președinte a Federației Literare și de Artă a provinciei Zhejiang, Xiong Yingli, secretar general al Asociației de Film din provincia Zhejiang și Qian Dajun, Zhang Gurong și Hong Zhaocheng - președinți ai celor mai importante case de producție din China, care au primit diplome din partea gazdelor.
„Vizita delegației chineze este un răspuns la vizita făcută anul trecut de delegația României. De data aceasta am adus cu noi șase filme chinezești, printre care unul este deosebit: „Back to 1942”, film ce-l are în distribuție și pe cunoscutul Adrien Brody”, a spus vice-președintele Tian Yuyan.
Cele mai mari studiouri din lume
China tinde să devină principalul pol al cinematografiei la nivel mondial și tot mai mulți producători de la Hollywood își îndreaptă atenția către industria cinematografică din cea de-a doua țară din lume ca și box-office. Cinematografia chineză înregistrează anual o creștere de 25%. Practic, în fiecare zi, acolo se deschide un Multiplex și în fiecare săptămână un IMAX. „Totul se învârte în jurul provinciei Zhejiang, deoarece acolo sunt înregistrate toate companiile de film. Au o legislație foarte bună și la nivel de taxe și la nivel de sprijinire a investițiilor”, explică Bobby Păunescu. În Zhejiang se găsesc cele mai mari studiouri din lume, cum ar fi locul în care a fost reprodus „Oraşul Interzis”, la scară de 1/1.
„China este țara care iubește România”
„Cineaștii se bat mai mult pe China decât pe America”, dezvăluie Bobby Păunescu. Producătorul spune că trăind într-o lume a globalizării este necesar să se facă punți de legătură între diferite genuri de public. „Asta încearcă să facă și Festivalul de Film Asiatic, să pună împreună producători din China cu producători de România și nu numai”, a spus Păunescu. „La ora actuală, banii, în special în domeniul cinematografic, sunt în Asia și cu precădere în China. Producătorii din SUA, ca să-și realizeze filmele, încearcă să acceseze din ce în ce mai multe finanțări care provin de acolo”, a mai dezvăluit regizorul și producătorul.
Primul proiect pe care Bobby Păunescu îl va face în China este o coproducție cu „China Film Group Corporation”, principala casă de producție din Beijing. „Și acest proiect se va realiza în provincia Zhejiang. Acolo sunt cele mai mari studiouri din lume, cele mai importante case de producție... N-ai cum să intri pe piața chineză dacă nu treci pe acolo”, a explicat Bobby Păunescu. „China este una dintre puținele țări în care dacă spui că ești roman, simți că oamenii te iubesc. Stau mult în străinătate. Sunt multe țări care ne apreziază vârfurile, dar o reacție ca în China când spui că ești roman, mai rar. China, este țara care iubește România”, a subliniat Păunescu.