O întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel a început vineri la Deauville, în Normandia, cu ocazia ceremoniilor consacrate împlinirii a 70 de ani de la Debarcarea aliaţilor.
Cei doi lideri urmează să discute situaţia din Ucraina, la două luni după anexarea Crimeii la Rusia, o acţiune care a declanşat cea mai acută criză diplomatică dintre Moscova şi Occident de la căderea URSS, notează agenţia citată.
Joi, liderul de la Kremlin a avut convorbiri, în Franţa, cu omologul său francez, François Hollande, şi cu premierul britanic, David Cameron, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Problema încetării focului în Ucraina a fost evocată joi seara, la Paris, de către preşedinţii francez Francois Hollande şi rus Vladimir Putin, a indicat ministrul francez de externe Laurent Fabius, care a asistat la dineul celor doi şefi de stat la Palatul Elysee, informează France Presse.
„Noi am discutat cu preşedintele Putin pentru a spune: În Ucraina este practic război. Cum putem ajuta pentru a se ajunge la o încetare a focului?. Este primul lucru ce trebuie făcut”, a indicat Fabius la postul de radio RTL.
„Cum putem ajuta ca, în plan economic, conflictul gazelor să fie rezolvat? Cum putem ajuta ca toate regiunile din Ucraina să-şi vadă drepturile recunoscute? Şi am discutat aceasta într-o manieră foarte sinceră”, a spus în continuare şeful diplomaţiei franceze.
Referitor la rolul proruşilor în Ucraina, Vladimir Putin a recunoscut că 'poate avea o anumită influenţă asupra lor, dar nu în totalitate', dând ca exemplu referendumul (privind suveranitatea) care a avut loc, în ciuda apelului său de a nu organiza astfel de plebiscite, a mai spus Fabius.