Cristi Martin vs. Martin Art, actorul care transformă paharele în bijuterii
- Cristina Mathias
- 5 iunie 2014, 02:27
Un cunoscut actor român a descoperit pasiunea picturii pe sticlă întâmplător. Acum, realizează adevărate bijuterii „asortate” cu foițe de aur și cristale Swarovski
De ce Cristi Martin? Cine este? Păi, mă gândeam la un subiect interesant pentru voi, mă gândeam ce să scriu și nu mă mulțumea nimic din ce îmi trecea prin cap. Am vrut să fac o pauză și să mă relaxez, poate așa îmi venea o idee. Am deschis facebook-ul să mă deconectez de la ale mele. Mă uitam la postări și, din când în când, mai dădeam câte un like. Am dat like și la o imagine cu pahare pictate care mi-au plăcut foarte mult. Avea și un link care te ducea la o pagină ”Martin Art”. Am rămas surprinsă de talentul nebănuit pe care îl ascundea și eram entuziasmată de frumusețea obiectelor casnice, din sticlă, transformate în adevărate opere de artă. Surpriză! Am rămas uimită că, la scurt timp, am primit un mesaj privat cu mulțumiri pentru apreciere. Mai rar se întâmplă să-ți mulțumească cineva pentru un simplu like pe facebook. Mie mi s-a întâmplat, însă, atunci când am descoperit pagina ”Martin Art” – o expoziție online cu pahare-bijuterie. Și nu făcute de oricine, ci de un actor.
Cu Cristi Martin sunt prietenă pe facebook. Un actor care îmi place, mă amuză. Mai vorbisem cu el, o dată sau de două ori, pentru un spectacol de „stand up comedy”. Atunci, voiam sa fac un interviu cu trupa lui. Nu știu din ce cauze nu am mai făcut interviul. A intervenit ceva, probabil. Acum, am hotărât că este momentul să vorbesc, iarăși, cu el, mai ales că am schimbat câteva cuvinte pe Facebook. Și nu despre actorie ci despre pictura pe pahare care mi-a încântat ochii și care ar fi păcat să nu le vedeți si voi. Era momentul perfect să întreb dacă nu ar fi interesat să ne spună câteva cuvinte, într-un interviu.
Am văzut și mi-au plăcut foarte mult paharele pictate de tine. Spune-mi câte ceva despre pasiunea asta. De ce pictură pe pahare?
Ceea ce fac este că încerc să pictez paharele, care nu sunt în sine obiecte clasice, de decor, și de aceea mi-au oferit un mediu nou și original pentru pictură. Încerc să le transform în obiecte de artă, pictez pe pahare tablouri de tot felul, inclusiv portrete. Este pentru mine o abordare care mă provoacă în mod constant, îmi pune la încercare creativitatea și inspirația. La modul general, îmi place mult mai mult sticla, pentru că e extrem de ofertantă, pot realiza lucrări frumoase, originale, pline de forță, dar și de candoare. Am lucrat icoane pe sticlă, decorațiuni de tot felul, și pictez și am pictat și pe alte suporturi, dar în acest moment sticla e preferata mea.
Deja am în pregătite niște lucrări și mai speciale, care vor îmbina pictura și sticla în alte moduri, cu creații originale și din alte puncte de vedere - o să vedeți în curând noutăți. Toate lucrările mele pot fi văzute pe pagina de Facebook Martin Art, https://www.facebook.com/MartinArt.Ro, iar în curând și pe site-ul propriu.
Cum a început totul?
Pictez și desenez din copilărie, dar pe pahare am pictat prima dată acum câțiva ani, când mi-am decorat așa-numitele pahare ale mirilor, cu care aceștia primesc oaspeții la nuntă. Pentru că nimic din ceea ce am găsit pe piață nu mi-a plăcut și nu se potrivea, m-am decis să le lucrez eu însumi. Mi-a plăcut ideea, paharele au plăcut și ele, și asta m-a inspirat să dezvolt ideea și să lucrez mai departe.
De ce ţi-ai numit colecţia Martin Art?
Păi… era cel mai natural și reprezentativ pentru o primă colecție!
De ce pahare şi nu sticlă sau pânză?
Așa cum spuneam mai înainte, paharele reprezintă un suport original, ofertant și special – mai ales paharele negre, care sunt elegante, deosebite, rasate și mă ajută să exprim foarte bine ceea ce-mi doresc.
În plus, pot lucra într-o manieră deosebită și la capitolul decorare specială – cu foiță de aur de 22 de carate, cristale Swarovski sau pietre prețioase.
Vinzi pahare din colecţie? Speri să trăieşti mai bine din artă sau este doar o pasiune?
Activitățile mele sunt, toate, independente, de aceea este normal să-mi doresc să-mi asigure și veniturile – chiar dacă este un moment în care, din cauza situației generale, sunt destul de puțini cei care investesc în artă în România, mai ales. Sunt însă bucuros că numărul lor este în creștere, oricum, ca și de faptul că lucrările mele sunt apreciate din ce în ce mai mult în străinătate.
Cum se îmbină meseria de actor cu ceea ce faci tu?
Sunt două lucruri care merg, în mare, în aceeași direcie – arta, iar eu sunt croit sufletește pentru asta. N-aș fi fost bun la altceva, probabil, deși am făcut în viața mea și vânzări sau altele asemenea, însă artistic mă exprim cel mai bine. Practic, mă joc - și în pictură, și în actorie. Și e mare lucru să poți să te manifești liber în ceea ce faci, să lași liber copilul din tine și să nu trebuiască să-l transformi într-un adult îngrădit. Iar faptul că joc mai ales comedie mă ajută o dată în plus, pentru că mi se potrivește bine, zic eu, și îmi permite să transmit mesaje dintre cele mai diferite, unele foarte „grele”, într-o manieră plăcută publicului și „nedureroasă”.
Cum îti alegi temele? Care-i viitoarea temă pe care vrei s-o pictezi?
Pictez ce-mi place și ce mă inspiră. Mă joc cu o mulțime de teme, am unele sofisticate și elegante, dar și multe ludice – cert e că toate spun o poveste. Unele sunt picturale, cu tentă impresionistă, de pildă, altele au aer vintage. Unele omagiază femininul, unele onorează dragostea și cuplul, altele sunt amuzante, altele decorative - cu flori, fluturi, păsări, pisici și așa mai departe. Cert e că toate au povestea lor și încerc să o transmit pe un spațiu minuscul, dar, în același timp, extrem de ofertant.
Multe lucrări sunt realizate la comandă, și atunci plec de la ceea ce dorește „clientul’ și dezvolt tema în stilul meu – am realizat portrete, am re-creat locuri după fotografii, am făcut pahare pentru miri cu Adam și Eva sau Romeo și Julieta în viziune modernă, am pictat blazoane, castele, vaze cu peisaje din locuri dragi celor care le-au comandat și multe altele.
Acum am mai multe teme în minte – o să vedem care va fi prima care se manifestă!
Ce am mai aflat de la el? Că, foarte preocupat de paharele pe care le face și caută soluții pentru a îmbunătăți tehnica. Spune că folosește niște culori care țin bine la spălat așa că paharele sunt nu numai adevărate bijuterii dar pot fi și utililizate.
Cine este actorul și artistul Cristi Martin
CRISTI MARTIN este cunoscut prin aparițiile sale în cadrul show-ului de televiziune „Serviciul Român de Comedie” și în serialul „Spitalul de demență”, difuzate de ProTV. Popularitatea la nivel național i-a adus-o, cu mulți ani în urmă, interpretarea personajului „Nebunul cu halatul” dintr-o celebră reclamă românească. Cristi a pus bazele Teatrului de la Suceava și are la activ zeci de roluri în televiziune, dar și în teatru, iar dintre acestea din urmă, cele mai cunoscute sunt din spectacolul „Danaidele”, în regia lui Silviu Purcărete, montare de notorietate internațională, precum și din spectacolele „Ivan Turbincă”, după Ion Creangă, sau „Proștii sub clar de lună”, după Teodor Mazilu. Pe lângă activitatea de actor, Cristi a realizat și prezentat emisiunile „Echipa Verde” și „Pe ce dăm banii”, difuzate cu mare succes de public de Televiziunea Română.