Victor Ponta, doi ani de insulte

Victor Ponta, doi ani de insulte

„Fascist bătrân”, „parașută”, „țață europeană”, „prost”, „nemernic”, „scorpion care ucide totul în jurul său”, reprezintă doar câteva dintre calificativele lui Ponta la adresa adversarilor săi.

Deși conduce Guvernul României de doi ani, premierul Victor Ponta nu reușește să se comporte la înălțimea poziției publice pe care o deține, recurgând, din ce în ce mai des, la un limbaj suburban. Cu prilejul împlinirii a doi ani de când Ponta este premier, EVZ vă oferă un altfel de bilanț al activități premierului.

Jignirea lui Mircea Mihăieș și a lui Horia Roman Patapievici, calificați, ieri, de premier drept fasciști reprezintă doar ultima dintr-un șir de insulte pe care șeful guvernului le-a împrăștiat în stânga și în dreapta.

Dezlănțuit în campania din 2012

Premierul și-a arătat potențialul încă din timpul campaniei de suspendare a șefului statului, în 2012. „Un nemernic”, „cel mai mare mincinos din istoria României” și „scorpion care ucide totul în jurul său” sunt câteva dintre calificativele pe care premierul i le-a adresat lui Traian Băsescu. „Băsescu își joacă viața și libertatea”, spunea Victor Ponta despre referendumul din 29 iulie 2012.

Victime din toate partidele

În 2013, deranjat de o serie de declarații ale senatoarei PC Cristiana Anghel, Ponta a afirmat: „Pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești”, în condițiile în care senatoarea a devenit cunoscută după ce a stat în greva foamei două luni. Tot în 2013, Ponta a spus despre Vasile Blaga (PDL), care ocupa funcția de ministru de Interne atunci când Omar Hayssam a fugit din țară: „Cât de prost poate fi un ministru căruia îi fuge din țară un infractor periculos. Dar probabil că în cazul dlui Blaga prostia nu e vreo infracțiune”.

Nici liderii europeni nu au scăpat de insultele premierului, firește, în țară, unde aceștia nu puteau să-l audă. În ianuarie 2014, Ponta îl acuza pe eurodeputatul german Elmar Brok că este un politician „demagog, iresponsabil și populist”, care împărtășeste o „gândire nazistă” ca aceea a eurodeputatului PDL Monica Macovei.

Fiica președintelui Elena Băsescu sau europarlamentarul Monica Macovei au intrat și ele în vizorul lui Ponta, cele două fiind gratulate cu apelativul „țațe europene”. În urmă cu o săptămână, după saltul cu parașuta al Elenei Udrea, premierul Ponta a declarat: „Traian Băsescu ne atacă cu parașute. Nu există insultă mai mare pentru o femeie decât să o dai exemplu pe Elena Udrea”, declarație care i-a adus o reclamație la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Bilanț pe minus

Dacă la jigniri a depășit planul, în schimb, guvernarea Ponta s-a dovedit săracă în măsuri economice.

● Pentru pensionari și salariații la stat, cei doi ani de guvernare au adus câteva creșteri, dar nesemnificative. În aprilie 2012, pensia medie era de 769 de lei, pentru a atinge acum 811 lei, iar salariul mediu net a crescut de la 1.553 lei la 1.626 lei.

● Numărul de salariați a scăzut, iar șomajul a crescut. România avea 6.281 milioane salariați în aprilie 2012, pentru a ajunge la 6.279 la ora actuală. Rata șomajului era de 6,9% în aprilie 2012, iar acum a atins 7,2%.

● Mult trâmbițata reformă fiscală a însemnat introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenți/litru la carburanți, plus 34 de taxe noi sau majorate în 2014, inclusiv taxa pe stâlp.

● Nici privatizările nu au reușit: Oltchim, CupruMin, CFR Marfă au eșuat.

Nu vrea să-i decoreze pe „fasciștii” Patapievici și Mihăieș

Premierul Ponta i-a numit „fasciști” și „neonaziști” pe foștii conducători ai Institutului Cultural Român (ICR) H.R. Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieș și Dan Croitoru, liderul PSD explicând astfel motivul pentru care a refuzat să contrasemneze decretele de decorare pregătite de Traian Băsescu.

„Erau acolo persoane care au făcut deseori declaraţii şi au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste, nu exagerez, pentru că dacă vă uitaţi la domnul, e un domn Mihăieş, dânsul e de extremă dreaptă, e un fascist bătrân așa, că nu credeam că mai există neonazişti în Europa, uite, există”, a spus Ponta.

Nu este prima oară când premierul îl definește drept „nazist” pe Mihăieș, acum câțiva ani comparându-l cu șeful propagandei hitleriste, Joseph Goebbels.

Mihăieș: „Încă una din neghiobiile lui Ponta”

În replică, Mihăieș a spus ieri că acuzațiile la adresa sa reprezintă „încă una din neghiobiile lui Ponta” și că îl va da în judecată pe premier. Refuzul lui Ponta de a semna decretele de decorare a celor care au condus ICR l-a determinat pe președintele Băsescu să sesizeze Curtea Constituțională. Șeful statului a cerut ca primul-ministru să fie obligat să-și motiveze, oficial, refuzul. Tot ieri, premierul a refuzat să contrasemneze decretul de decorare a directorului STS, Marcel Opriș, a anunțat agenția Mediafax, citând surse autorizate. Decizia lui Ponta vine după ce acesta a inițiat un proiect prin care STS ar trebui să treacă de la CSAT în subordinea Ministerului de Interne. (Mircea Marian)