Şeful ANI, Horia Georgescu, despre procesul baronului Adrian Duicu: „Este similar cu dosarul lui Constantin Nicolescu, am declarat recurs”
- Ionel Stoica
- 13 aprilie 2014, 13:13
Horia Georgescu a declarat ieri în emisiunea „Actualitatea românească”, realizată de Sorina Matei şi difuzată de B1TV, că de la aparitia ANI sume foarte importante au fost confiscate şi virate la bugetul de stat, făcând totodată un bilanţ al aleşilor prinşi că au încălcat legea: 108 deputaţi şi senatori sunt cu probleme de integritate, conflict de interese, incompatibilitate sau averi nejustificate, precum şi 698 de aleşi locali, dintre care 5-6 presedinţi de consilii judeţene.
„Pentru prima oară după mulţi ani un preşedinte de Consiliu Judeţean în funcţie a fost revocat după ce şi-a dat contracte propriilor firme”, a menţionat acesta, citat de ziare.com, referindu-se la Constantin Nicolescu, preşedintele CJ Arges.
Întrebat dacă e posibil ca cineva să îşi treacă în declaraţiile de avere şi împrumuturi fictive, Horia Georgescu a răspuns afirmativ, reamintind de cazul fostului ministru Cristian David, care "îşi preconstituia documente sau probe pentru a justifica bani în cadrul investigaţiei ANI".
Cazul Duicu similar cu dosarul Nicolescu
In ceea ce îl priveşte pe Adrian Duicu, preşedintele CJ Mehedinti, care este arestat preventiv dupa ce a făcut trafic de influenţă pentru a obţine o decizie favorabilă într-un dosar deschis de ANI, Horia Georgescu a explicat că în prezent se judecă recursul la Inalta Curte şi că un caz similar a fost cel al lui Constantin Nicolescu, care a castigat la Curtea de Apel, dar a pierdut la Inalta Curte, dupa ce a semnat 14 contracte cu propriile firme, in numele CJ Argeş.
In context, Horia Georgescu a menţionat că un studiu realizat anul trecut de ANI a scos la iveală că, în medie, fiecare ales deţine (el sau rudele) cel putin 4 firme.
"Am identificat 745 de cazuri de conflicte de interese", a punctat preşedintele ANI, prejudiciul total fiind de zeci de milioane de euro.
Totodata, acesta a admis că se fac verificări în cazul Marianei Câmpeanu, fost ministru al Muncii, ca urmare a sesizării formulate de un jurnalist, iar concluziile vor fi anunţate public.
Despre manevra „Liviu Dragnea”, privind schimbarea legislaţiei
Intrebat ce crede despre declaratiile facute de politicieni, in frunte cu Liviu Dragnea, cu privire la o eventuala schimbare a legislatiei ANI, Horia Georgescu a reamintit ca incluziv in MCV se precizeaza foarte clar ca legislatia nu trebuie schimbata decat in cadrul acestui mecanism european.
El a reamintit că toate partidele aflate la putere în ultimii ani au încercat să schimbe legea, inclusiv UDMR si PDL, şi a atras atenţia asupra semnalelor clare venite din partea cancelariilor occidentale în acest sens.
"Mesajul doamnei Nuland, care urmează celui dat de secretarul de stat John Kerry la Munchen, în urmă cu câteva luni, sunt mesaje clare: corupţia vulnerabilizează un stat", a declarat Horia Georgescu, citat de ziare.com, subliniind faptul că asemenea declaraţii "denotă o politică de stat" care angajează misiuni strategice.