Mărturii din restaurantul groazei. Fetele au ţipat 15 minute, nimeni nu şi-a riscat viaţa pentru a le salva. Administratorul localului Beirut este un cunoscut al teroristului Omar Hayssam

Mărturii din restaurantul groazei. Fetele au ţipat 15 minute, nimeni nu şi-a riscat viaţa pentru a le salva.  Administratorul localului Beirut este un cunoscut al teroristului Omar Hayssam

Doar una dintre cele trei fete care au murit în incendiu avea carte de muncă. Resvaurantul aparţine lu George Karam, iar clădirea localului lui Viorel Done. Două fete s-au îmbrăţişat înainte să moară, nici focul nu le-a mai putut dezlipi una de alta.

Sorin Lucian Ionescu, director de programe la TV Neptun, a povestit că se afla la bar când a observat fumul care ieşea din podea şi mirosul greu, de mâncare arsă. L-a atenţionat pe barman, apoi, în ordine, i-au anunţat pe toţi clienţii că localul trebuie evacuat. Cele în jur de o sută de persoane aflate în bar au ieşit pe o scară îngustă de lemn, singura legătură cu exteriorul, unii cu paharul de băutură în mână, crezând că este un incident minor. La un moment dat, scara s-a prăbuşit, iar fetele din vestiarul de la mansardă nu au mai avut pe unde să coboare. "Când am ieşit în stradă am văzut imaginea dezastrului: flăcări înalte cuprinseseră acoperişul întregii clădiri, oameni panicaţi încercau să-i găsească pe cunoscuţi, salvatorii se chinuiau să stingă focul cu furtunuri vechi, din care apa abia curgea.La nici zece minute după ce am coborât, scara s-a prăbuşit“, a povestit Sorin Ionescu pentru observator.ro.

Victimele au rămas blocate în restaurant

La mansarda restaurantului se afla vestiarul, unde dansatoarele tocmai se schimbau când a izbucnit incendiul. Niciuna nu a mai apucat să iasă. Pompierii le-au găsit pe primele două: erau în încăperea de la mansardă, îmbrăţişate. Pe a treia au găsit-o după câteva ore, cu trupul făcut scrum. Rudele au recunoscut-o doar după bijuteriile pe care le purta. Două dintre victime, Nicoleta Vasiliţeanu, de 23 de ani, din Constanţa, şi Mihaela Tucă, de 24 de ani – Miky erau dansatoare orientale –, iar a treia, Nicoleta Cengher, de 22 de ani, din Costineşti, era cântăreaţă.

 O anchetă este în lucru şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă, având în vedere că fetele au decedat în timpul serviciului. Până în prezent s-a constatat că numai una dintre acestea era angajată cu forme legale. Patronul S.C. Middle East Trading S.R.L., firma care administra restaurantul, George Karam, va fi audiat de către procurori, pentru a se stabili cine este vinovat de producerea incendiului, dar şi de moartea celor trei tinere, mai anunţă observatorul.ro. observator.ro.

Au uitat fetele

Mama Nicoletei Vasiliţeanu spune că fiica ei ar fi fost acum în viaţă dacă administratorul localului, George Karam, şi-ar fi adus aminte că, pe lângă ospătari, mai are angajate şi câteva dansatoare şi o cântăreaţă. „Arabul e de vină. Cum poţi tu să spui că ai evacuat angajaţii când tu nu îţi vezi cele două dansatoare şi cântăreaţa? Cum poţi să spui lucrul ăsta? Omul ăsta nu va scăpa aşa uşor! Trebuie să răspundă pentru prostia pe care a făcut-o. Fetele se pregăteau să coboare şi să danseze. Cum să uiţi de ele? A vrut prietenul ei să intre în clădire, dar nu i-au dat voie. Nu înţeleg cum de nu au ştiut că ele erau acolo sus. Fiica mea lucra acolo de patru ani, nu cred că avea contract, i-a spus la un moment dat că i-a făcut nu ştiu ce contract, dar nu cred că este adevărat“, a declarat pentru telegrafonline.ro, Maria Vasiliţeanu, mama Nicoletei.

Nimeni nu a răspuns la ţipetele fetelor

Mai mult, iubitul Nicoletei spune că fetele au fost auzite când strigau după ajutor, însă nimeni nu a intrat să le salveze, toţi doreau să-şi salveze doar pielea. „Zece minute, un sfert de oră ele au ţipat după ajutor. Iese lumea din “Beirut”, se aud fetele strigând, ştii că erau sus, la capătul unor scări din lemn, în vestiar, dar nu intri după ele? Ori a căzut o bucată din tavan la uşa lor şi a blocat-o, ori ceva s-a prăbuşit peste ele şi nu au putut să mai fugă. Ele au fost găsite jos, nu la etajul unu. Au căzut de sus cu tot cu tavan. În momentul în care tânăra care a fost transportată la Bucureşti a fost scoasă din local, fetele rămase sus se auzeau ţipând după ajutor. Nimeni nu s-a dus să le salveze. Când au venit pompierii, oamenii ar fi trebuit să le spună că acele fete sunt sus, să intre după ele. Eu am ajuns la restaurant pe la ora 23.00, dar nu m-au lăsat să intru. Trebuie să se ştie că tot fumul a venit de sus, de pe scări. Când a coborât fata aia arsă şi a deschis uşa, atunci cică s-a auzit ceva şi s-a pornit nenorocirea. Cred că Nicoletei i s-a întâmplat ceva de nu a putut să se salveze. Un băiat din local mi-a spus că scara nu a luat foc imediat, abia după 20 de minute s-au aprins treptele. Eu am intrat o singură dată la ele în vestiar şi ştiu că scările din lemn se mişcau rău, iar uşa... trebuia să te trânteşti puţin în ea ca să se deschidă. Am luat o scară de la vecini şi m-am urcat pe acoperiş, m-am gândit că poate au sărit pe geam şi stau pe undeva ameţite, dar nu era nimeni acolo“, a povestit pentru telegrafonline.ro, iubitul Nicoletei Vasiliţeanu, Adrian Laurenţiu Tecuceanu.

Administratorul restaurantului, implicat şi în dispariţia lui Omar Hayssam

Restaurantul “Beirut” funcţionează pe firma „Middle East Parteners“ SRL. Acţionarii societăţii sunt Joceline Youssef Baaklini Karam şi George Karam, iar conform Registrului Comerţului, administrator este George Karam.

Numele lui George Karam a fost implicat în cazul arestării navei „Iman T", a cărei istorie este strâns legată de misterioasa dispariţie a lui Omar Hayssam din România şi de omul de afaceri sirian Mohamad Tartoussi, mai anunţă telegrafonline.ro

La începutul lunii august a anului 2006, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bucureşti a decis arestarea navei "Iman T" în Portul Constanţa, considerând că există indicii serioase cu privire la fuga sirianului Omar Hayssam din România (pe 30 iunie - n.r.) la bordul acestei nave. „Iman T” era un cargou pentru mărfuri generale, naviga sub pavilion coreean şi aparţinea firmei Mediteranean Line Inc., înregistrată în Delaware SUA. Agentul era, pe atunci, SC Ashila Shipping, iar ca operator naval, în acte apărea firma „Tartoussi Shipping". Aşa cum titra cotidianul nostru la acea vreme, firma aparţinea omului de afaceri sirian Mohamad Tartoussi.

Printre marfa de la bord era şi cherestea a societăţii Middle East, administrată de George Karam, un apropiat al lui Mohamad Tartoussi.

Clădirea arsă este a evazionistul Viorel Done

Proprietarul imobilului de pe Tomis 122, mistuit de incendiul în care trei tinere au murit şi una se zbate între viaţă şi moarte este unul dintre cei mai cunoscuţi evazionişti constănţeni Viorel Done, celebrul bişniţar de ţigări şi alcool, anunţă replica.ro. De altfel, în 2006, mascaţii descindeau la acest imobil, de unde au ridicat mii de pachete de ţigări şi zeci de sticle de whiskey de contrabandă, mai anunţă replica.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News