Moldova-Moldovenită-Moldovenește!

Moldova-Moldovenită-Moldovenește!

Propaganda stalinistă, deși se modernizează în spiritul vremurilor, devine și mai periculoasă, îmbrăcată în hainele modernității, dar rămasă cu lenjerie sovietică.

Spoturile video ale liderului socialiștilor (în limbajul RM a se citi ”ex-comuniști” ori ”semi-comuniști”), inițial cu ocazii nobile, precum Crăciunul ori ziua de 8 martie, se transformă lin dar sigur în propagandă partinică nu numai ieftină, ci și antinațională. Iar în încercarea de a pune mâna pe electoratul comunist, se lovește din nou în români, folosind moldovenii pe post de ghiulele.

Ce vrea să însemne campania lui Igor Dodon ”Moldova-Moldovean-Moldovenesc”? Care Moldovă? Dacă e cea originară, atunci este în valea râului Moldova, adică în Bucovina. Dacă statul Țara Moldovei, atunci acesta a format împreună cu vecinul sudic România, și nu are nicio continuitate cu statul Moldova de astăzi. Dacă Republica Moldova, atunci trebuia să specifice, pentru a evita atentatul asupra teritoriului și moștenirii istorice a unui stat suveran. Dar evident, pentru  protagonistul campaniei orice stat numit Moldova (oriunde s-ar afla și oricine l-ar crea) este continuator direct al Moldovei lui Ștefan cel Mare. Este exact logica în care Autonomia Evreiască creată de Stalin în 1934 (în străfundurile Siberiei, la hotar cu China) este continuatoarea directă a Israelului antic al lui David și Solomon! Și cum în această Autonomie Evreiască evreii constituie în prezent 1,2 % din populație, se pot lesne întrevedea grandioasele planuri ale socialiștilor noștri.

Moldovean”, care urmează ”Moldovei” în campanie, este un termen care desemnează fie cetățenii statului român din regiunea istorică Moldova, fie cetățenii statului Republica Moldova (la fel parte a Moldovei istorice, dar periferică) indiferent de originea lor națională. Prin urmare dacă ești din Moldova ori originar de acolo, ești moldovean, putând fi de naționalitate român, rus, ucrainean etc. Dar ce înseamnă pentru ei Moldovenesc? Evident, tot ce este produs în Moldova  este un produs moldovenesc (vin, macaroane, zahăr, brânză, pânze de fierăstrău etc), și nimeni nu atentează la paternitatea acestora. Ori poate liderul socialist vrea să ”moldovenescă” pe cineva prin spoturile sale... În acest caz termenul corect este ”Moldovenizare”, și rămâne încă greu explicabil.

Spoturile video în sine excelează în elogii aduse ”națiunii moldovenești”, aducând patriotismul moldovenist până la extaz. Dar în același timp, protagoniștii nu ezită să comită erori simple, dar concludente. Spre exemplu la simpla întrebare ”De unde sunteți?”, unul din personaje răspunde ”Eu sunt moldeavan”. A fost întrebat de unde este originar, nu cine este. Moldovean poți fi și din Ucraina (Bucovina de nord ori Basarabia de sud). Răspunsul corect era: ”Eu sunt din Republica Moldova”. Dar autorul probabil este sincer convins că dilema român-moldovean preocupă întreaga comunitate internațională, și toți compătimesc biata ”națiune moldovenească”, asuprită secole la rând de ”cotropitorii români”, în special din 1812 încoace!

Campania este însoțită și de răspândirea, ori spunând mai moldovenește, „împrăștiearea” unui pseudo-manual de istorie a Moldovei. Desigur, ”Istoria Moldovei” a evoluat destul de mult de la prima sa lansare de către Stalin și Beria, dar principiile de bază au rămas cele puse de cei doi mari istorici, cărora separe că vrea să i se alăture și al treilea.

Această nouă istorie merită o abordare mai profundă, dar și o atenție mai scăzută. Însă nicio inovație ”istorică” a socialiștilor domnului- tovarăş Dodon, nu va putea ascunde niște adevăruri, care nu pot fi tăgăduite ori ascunse, cât de tare nu s-ar dori. Și să nu ajungă în viitor marele “moldovenist” de astăzi la cuvintele lui Aristotel de ieri: ”Ce câștigă cei care mint? Că nu sunt crezuți când spun adevărul!